Kafka'nın "Dönüşüm"ü
2023 5. kitabı
Kafka'yı "böcek"li şu meşhur kitabı Dönüşüm'le tanıdık çoğumuz, yine onunla sevdik. Bir efsane midir Kafka? Modernist romanın öncülerinden olduğunu biliyoruz. Başka? Neden bu denli seviliyor Kafka? Abartıyor muyuz biraz? Falanca kitabı, örneğin Dönüşüm'ü neden seviyorsun dediğimde beni tatmin eden bir cevap aldığımı hatırlamıyorum. Beğeni öznel bir olgudur, bunu açıklayabilmek zorunludur. Dönüşüm'de böceğe dönüşen Gregor Samsa'yı çoğumuz tanıyoruzdur. Bu eseri bir çocuk kitabı sınıfından ayıransa toplumun yozluğu, özgür olamama, yabancılaşma gibi kavramların alegorik motiflerle işlenmesidir? Kitapta yazım tekniği ya da yapısal açıdan çok özel ve incelenmeye değer bir çalışma görmüyoruz. Peki ne görüyoruz? Hepimize tanıdık gelen belli durumların keyifli ve farklı bir kurguda incelendiğini... Bu yazı bir Kafka incelemesi değil, Dönüşüm incelemesi hiç değil. Öyleyse neden paylaşıyorum? Yakında çıkacak olan kitabım LEYLÂ'YA MEKTUPLAR'da Kafka'ya göndermeler var da ondan: "Ona burada ne yaptığını, varoluşunun anlamını bilip bilmediğini sordum. Elbette cevap beklemiyordum ama konuşuyordu, yemin ederim ki konuşuyordu. Aptalca şeyler söylemeyi bırakmamı, adının Gregor Samsa olduğunu ve Dönüşüm’e uğradığını söyledi. Bu adı hatırlıyordum, onun kim olduğunu anlamıştım. Canını acıtma ya da üstünlüğümü gösterme isteğimden olabilir, ona hep böyle kalacağını, bir daha eskisi gibi olamayacağını, sefil bir böcek olarak bir köşede öleceğini söyledim. Öyle hantal bir böcekti ki bana doğru gelmeye çalışırken bıraktım onu orada, kaçarcasına çıktım otelden."
DönüşümFranz Kafka · İndigo Yayınları · 2017267,8bin okunma