2019 7. kitabı
Kitap, zencilerin köleleştirilmesini, özgürlüklerinin ellerinden alınışlarını, horlanıp aşağılanmasını konu ediyor. 1750'de Batı Afrika'nın Juffure köyünde bir bebeğin dünyaya gelmesiyle başlıyor kitap. Bu köy halkı Müslüman ve geçimlerini yerfıstığı, pirinç, kuskus ekerek sağlıyor. Kunta Kinte'de bu köyde doğup büyüyen gencimiz. Babasına çok saygı duyuyor ve onun gözüne girmek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Hayvanları otlatıyor, okula gidiyor, kardeşleriyle ilgileniyor ve bazı zorlu eğitimden başarıyla geçiyor. Yalnız kendi halinde olan ufak köylülerin bir sorunu var. Toubob yani beyaz insan. Köyün dışına çıkan zenciler bazen bir daha gelmiyor çünkü onları toubob'ların kaçırdıkları biliniyor. Zincire vurulup denizin ötesindeki bir ülkeye götürülüp orada zorlu şartlar altında efendilerinin buyruğuna boyun eğip çalıştırılıyor bu insanlar. Peki bundan sonra neler oluyor diye sorarsanız neler olmuyor ki? Dayak, zincire vurma, işkence, özgürlük mücadelesi ve bol gözyaşı. Özgürlüğün olmadığı, kötülüğün bol olduğu, acımasız insan ırkının bulunduğu bir ülkede yaşanıyor tüm bunlar . Birçok dile çevrilerek büyük başarı elde eden kitap, çok satanlar listesinde uzun bir süre zirvede kalmış ve yazara da başta "Pulitzer roman ödülü" olmak üzere pek çok ödül kazandırmış. Ülkemizde de gösterime giren Kökler dizisi, ABC kanalında en çok izlenen dizi olmuş ve reyting rekoru kırmış. Hatta bu alanda da birçok ödül almış. 500 sayfa olan kitabı 4 güne anca bitirebildim. Çünkü ara verip okuduklarımı sindirmem gerekti. Yeni hayatı işkence ve aşağılanmayla geçen Kunta Kinte'yi okurken hissettiğim ürperme, sırtımdan yukarı doğru tırmanıp kemiklerime kadar işledi. Yüreğimde kapkara bir boşlukla derin bir üzüntüyle okudum. Sırtına koca koca sopalar inip, üstüne köpekler salsalarda defalarca kaçıp yakalansa da asla geri adım atmayan cesur bir yürek Kunta. Çığlıklara kulaklarımı tıkamak istedim olmadı, yardım etmek istedim elim ulaşmadı, gözlerimi kapamak istedim, sesler kesilmedi. Bazen öyle satırlara denk geldim ki kendimi tutamayıp gözyaşım düştü sayfalara. Bu kitabı okuduktan sonra, bazı insanların ne kadar acımasız olduğuna bir kez daha şahit oldum.
KöklerAlex Haley · Altın Kitaplar · 1979352 okunma