Alex Haley
Siyahların Amerika kıtasındaki tarihlerinde Kuzey-Güney Savaşından sonra en büyük olay kuşkusuz İslamiyet'tir. İnsan yerine konulmayan siyahlar günün birinde hızla ve kitleler halinde ana dinleri İslamiyet'i seçtiler. Siyahlar için İslamiyet yalnızca soyut bir din değil, kendilerine bilinçli bir biçimde unutturulan tarihlerine, dillerine, kültürlerine, kısaca köklerine yeniden dönüştü. Malcolm X bu akımın en önde gelen ve en radikal önderlerinden biridir. Başlangıçta, ilk zenci müslüman hareketinin öncüsü Elijah Muhammed'in bağlısı olarak ırkçı düşünceler taşıyorken, Hacc dolayısıyla İslam dünyasına yaptığı bir gezi onu bu düşüncelerden döndürdü. Artık kendisini İslam'ın sömürgecilik ve ırkçılık karşıtı evrensel mesajını tüm dünyaya iletmeye adamıştı.
495 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1976

10/10 puan verdi
Merhaba... Kökler’de Kunta Kinte’nin meşakkat dolu yaşamı ve ondan sonraki 7 nesil boyunca Alex Haley’e kadar uzanan soyunun başına gelen maceralar anlatılıyor. Beyazlar tarafından Afrika’nın batısındaki Gambia’dan küçük yaşta kaçırılan Kunta işkence edildikten sonra pislik kokan bir gemi ile Amerika’ya götürülüyor. Abdurrahman Dilipak bir yazısında “Modern batı uygarlığının arkasında Kızılderililerin kanı, kara derililerin gözyaşı, sarı ırkın çalınan alın teri var.” diyor. Çok beğendiğim ve sık sık da kullandığım bir alıntıdır. Kökler’de Kunta Kinte karakteri üzerinden köleleştirilen tüm insanların kanına, gözyaşına ve çalınan alın terlerine şahit olacaksınız. Oldukça etkileyici bir eser. Belirli bir yaş üzerindekiler eserden uyarlanmış diziyi de hatırlayacaklardır. Okuduğum süre boyunca, insanın insana zulmü karşısında, Cahit Zarifoğlu’nun dediği gibi “Ben bu çağdan nefret ettim. Etimle kemiğimle nefret ettim.”
Alex Haley
Alex Haley’in kendi ailesinin hikayesini alan kitap bize, buzdağının üst tarafını dünyaya göstererek medeniyeti ile gurur duyan Batının yıllar içerisinde Afrikadan Amerikaya kaçırılan siyahi insanların yaşadığı zorlukları göstermektedir . Afrika da Gambiya’nın Mandinka kabilesine mensup ‘’Kunta Kintenin ’’ vatanında kendi halinde bir avcı iken kaçırılıp köle edilen, hayatı boyunca köleliğe karşı mücadele eden karakterin; altı kuşak boyunca ezilip aşağılanan ama kim olduklarını asla unutmayan kara derililerin hikayesi anlatılmaktadır.
İnceleme
10/10 puan verdi
Kökler, yazarın 12 yılda tamamladığı romanıdır. Bir ara ABD televizyonunda 12 bölümlük dizisi yayınlanmış. Kitap o dönem satış rekorları kırmıştır. Bu kitap, diğerlerine göre neden farklı derseniz; Haley, kendi ırkının kökenine inmiş, 7 kuşağını kitapta anlatmıştır. Bu kuşağın sonuncu ismi kendisi olup atalarının ne denli köklü bir geçmişi olduğunu okuyoruz. Afrika'dan Amerika'ya uzanan bu zorlu ve uzun yolculukta kara derililerin yaşadığı bütün zorlukları tüm çıplaklığıyla görüyoruz. Okurken tüyler ürpertici satırlara şahit oluyorsunuz. Irkçılığın hiç tükenmeyecekmiş gibi oluşu yürek sızlatıyor. Beyazların siyahlara olan zulmü ve haksızlığı yine de silemiyor düşüncelerden "bir gün özgür olabilme" umudunu. Yazar sırf geçmişini ve kökenini araştırmak için gemi yolculuklarına çıkıp geçmiş neslinin yaşadığı topraklara kadar gidiyor. Araştırma ve gözlemler elde ediyor. Elde ettiği bulguları not alıyor. Gerçekliği olduğu gibi yansıttığını söylüyor. Bu Pulitzer ödüllü kitap türüne göre diğerlerinden apayrıydı benim için. Hiçbir zaman bu köklü aileyi unutmak kolay olmayacak. Kunta Kinte'yi ve onun soyundan gelenleri... Hâlâ okumadıysanız, bir an önce okuyun derim. "Şu evrensel gerçeği unutmayın hepimiz aynı Yaratıcının çocuklarıyız"
10/10 puan verdi
Ne mutlu SON yazabilene.. yazdı ve hâlâ devam ediyor..Belki de etmeli ve İnsanlığa ders olmalı ağırlığı ve acıyı biraz olsun anlamaları için ve diyorum ki;Bizi biz yapan nedir ? Umutlarımız ve unutmadıklarımız.
10/10 puan verdi
Kunta Kinte 'nin Afrika'daki doğumu, ailesi gelenekleri anlatılarak başlanan kitapta beyaz adamların 16 yaşında kaçırıp Amerika 'ya başka birçok esirle birlikte götürülmesi, gemide yaşanan vahşet insanlık dışı muamele ölenler, salgınlar sağ kalanların esir pazarında satılması. Kunta'nın köklerine olan bağlılığı onun vatanına,geleneklerine olan bağlılığı 1765 yıllardan 1900 lü yıllara kadar gelen kuşaklardan hep birbirine aktarılmış en son kuşakta doğan yazar 12 yıllık geçmişe ,Afrika 'ya Kunta'nın köyüne Juffure kadar uzanan yolculuk bu kitabı yazmasını sağlar. Kitapta ırkçılık, beyazların Afrikalı ve diğer zencilere yaptığı haksızlıklar, zulümleri anlatması zencilerin hiçbir hakkının olmadığı esir olarak alınıp satıldığı birçok yerde çalıştırıldığı eşitsizliklerin anlatıldığı çok iyi bir kitap. İnsanların ne kadar acımasız adaletsiz olabileceğini görüyoruz. Rengi, ırkı,dini, ülkesi farklı diye insanlara bu kadar zalim, adaletsiz, ayrımcı olabilmeyi anlayabilmek mümkün değil. Çok başarılı bir kitap. Sorgulatan,düşündüren, hüzünlendiren iç acıtan bir kitap kesinlikle okuyun derim. Çok etkileyici.
9/10 puan verdi
Gerçek bir hayat hikayesinden alıntılanarak yazılan eser sadece bir siyahi çocuğun yaşamı üzerinden Amerika'da yaşayan tüm siyahilerin kökenine inerek yaşadıkları insanlık dışı muameleleri
9/10 puan verdi
Bir coğrafya ki insan yerine konulmuyan , insanların yaşama tutunma savaşı,siyahilerin varoluş mücadelesi ... Siyahilerin esaretini anlatan ,beyazlar tarafından köle olarak kaçırılıp her türlü işkenceye maruz kalan kadın ve erkeklerin savaşını okuyacaksınız Okurken kanınız donacak , işkencelere ,pislik içinde bırakılan insanlar , tecavüz edilen kadınların doğurdukları çocukların melez olması sebebiyle hor hakir görülen çocuklar, kadın ve erkeklerin çırıl çıplak gezdirip oynatmalarını okurken insanlaktan utanacaginiz bir eser Siyahilerin hiçbir yaşam haklarının olmadığı bir dünyada bulacaksınız kendinizi,bu vahşeti okurken tüyleriniz diken diken olacak insanoğlunun zalimliğini gözler önüne seren bir eser
8/10 puan verdi
KÖKLER Yazar: Alex Haley .."Beyazlar hiçbirimizin okuyup yazmasından hoşlanmazlar!" "Niye?" "Çünkü ne kadar az bilirsek, başlarına o kadar az dert açarız da
Puan vermedi
Omoro ~Binta | KUNTA KİNTE ~ Bell (hizmetçi)
Puan vermedi
Kitabın adı:Kökler Yazarın adı:Alex Haley Sayfa sayısı:528 Yazarımızın kendi 7 kuşak geri kökenine inerek yazdığı kitap. Gambiya'nın bir yerlerinde Jurruas denen köyünde doğup büyüyen ve köle tacirlerince 17 yaşındayken kaçırılan kunta Kinte'nin öyküsü. Kunta Kinte kendisine davul yapmak için ormanda ağaç keserken kaçırılır ve köle olarak satılır . 4 kere kaçmayı dener başaramaz bir daha denemesin diye sağ ayağının yarısını keserler. Kunta kinte kölesi olduğu çiftliğin sahibinin aşçısı Bell ile evlenir bir kızı olur Kizzy . Yazarımız işte bu Kizzy'in torunlarından biri . Yıllar yıllar önce dizisini izlemiştim okurken gözlerimin önünden geçti izlediğim sahneler. Öok severek okudum okumayanlar okusun derim ve ayrımcılığa hayır diyorum.

Alex HaleyYazar · 2 kitap
1921'de profesör bir baba ile öğretmen bir annenin çocuğu olarak New Yorkta dünyaya gelen Alex Haley, 1937-39 yılları arasında Elizabeth City Teachers Collegede okudu. 1959'dan sonra serbest gazeteci ve yazar olarak çalışan Haley, 1962lerde Playboy için seri röportajlar hazırladı. Readers Digest, New York Times Magazine ve Atlantic gibi süreli yayınlara yazı ve araştırmalarıyla katıldı. Önceleri başarılı bir gazeteci olarak hayatını sürdüren Haley, önemli bir siyah yazar olarak ününü "The Autobiography of Malcolm X" adlı çalışmasıyla sağladı. Amerikadaki siyah Müslümanlar hareketinin ekseninde duran Malcolm X adı, Haleyin anlatısına gerekli canlılığı kazandırmaya gerçekten yetmişti. 1965de yayınlanan bu kitap aslında yazarla kahraman arasındaki ikili görüşmelerin bir ürünüdür. Malcolm X ile ilgili çalışmasında yalnızca bir "özgeçmiş"in, kahramanının ağzından nakledicisi konumunda olan Haley, daha sonraki yirmi yıl sürecek kişisel araştırmasıyla ününü pekiştirdi. Amerika ve Afrika'da yıllar süren araştırmalar sonunda ulaştığı şey, kendi ailesinin kökleriydi. Bu yüzden onun "Kökler" romanına eleştiri çevreleri aynı zamanda bir tarihsel metin gözüyle de bakmaktadır. Haley, bu araştırmasının serüvenini de "My Search for Roots" başlıklı diğer bir anlatısında dile getirmiştir. 1976'da ailesinin geçmişine dayanan, kölelik günlerine kadar giden bir roman olan Roots: The Saga of an American Family kitabını yazdı. ABC, kitabı aynı adı taşıyan bir televizyon dizisi olarak uyarladı ve 1977'de 130 milyonluk rekor kıran bir izleyici kitlesine yayınladı. 1970'lerin sonlarında, Haley ailesinin başka bir koluna dayanan, siyah bir köle kadı ile bir beyaz efendinin kızı olan büyükannesi Queen'in izini süren ikinci bir tarihi roman üzerinde çalışmaya başladı. 10 Şubat 1992'de Seattle, Washington'da kalp krizinden öldü ve romanı bitirmedi. Tennessee, Henning'deki çocukluk evinin yanına gömüldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.