Öncelikli olarak kitabın her noktasına katılmasam da haklı bulduğun kısımları mevcuttur.
Nedense bu kitap bana youtu.be/YR5ApYxkU-U hatırlattı :)
Kitap; kesin bir dille “Eğitim” ve “okul eğitimi” ni birbirinden ayırmakta ve bu konuda bilinçlendirme çabası ile yazılmış olduğunu düşündürtmektedir. Eğitim in dört duvar arasında, belli kurallar çerçevesinde olamayacağını, kişideki özgünlük ve liderliği yok ettiği, hep bir gözetim altında davranışlarını sergileme yönünde ilerlemeye sebep olduğu , bununla birlikte kontrol altında tutulan, özgürlükten yoksun kitleler, nesiller yetiştirilme amaçlı olduğunu vurgular. Eğitim ;şu an, içinde bulunduğumuz an ve kaynaklarla gerçekleştiğini, planlanmadan , karşılaşılan durumlar ve bu durumlarla başa çıkma davranışları ile oluşup benimsendiğini, öğrenildiğini savunur . Kitap; kesin bir dil ile test kavramını red eder ve bu yol aracılığı ile eğitim kariyerinin oluşturulmasını kabul etmez.
Kitabın sonunda ise “Bartleby Projesi” nden bahsedilmektedir. Bu proje ile , birlik olarak hareket edildiğinde zorunlu eğitim ve test başarısı ile palanlanan kariyer odaklı konular için, çözümsel olarak bir ışık oluşturulabileceğinden bahseder.
Bunların dışında, kitap içersinde bolca çizilecek, değerli cümleler mevcuttur.
Ayrıca kitap bana not alabileceğim pek çok film, kitap ve biyografi sundu ve hiç üşenmeden hepsini not aldım :)
Bir kaç alıntı yaparak incelememi sonlandırmak istiyorum:
“Okul bağlantıları koparır çünkü bununla görevlendirilmiştir. Bu, en üst seviyede etkin olmanın amaçlandığı Sezarın “Böl ve fethet!” stratejisinin aynısıdır.”
“Artık olgunluk, neredeyse hayatın her alanından sökülüp çıkarılmıştır. Boşanmayı kolaylaştıran yasalar İlişkilere emek harcama ihtiyacını ortadan kaldırdı, kolay kredi imkanları kişinin finansal anlamda kendini kontrol etmesini gereksiz kıldı, kolay eğlence kendimizi eğlendirecek uğraşlara duyulan ihtiyacı yok etti, kolay cevaplar soru sorma ihtiyacını ortadan kaldırdı.”
“Eğitim duvarlarla çevrili yerleşkelerle alakalı bir şey değildir. Tam aksine burada ve şimdidir, Her Yerde ve her zamandır; köyde, kentte, taşıtlarda, evlerde, mabetlerde, bürolarda, Yeşil alanlarda. Kısacası hayatın soluk alıp verdiği tüm zamanlarda ve zeminlerde..”
“Çocuklarınıza tarih, edebiyat, felsefe, müzik, sanat, ekonomi, ilahiyat ve okulda öğretmenlerinin İtinayla kaçındığı daha Çok konuda ciddi, “ yetişkin işi” kaynaklar sağlayın.”
Herkese keyifli okumalar :)