Sabahattin Ali bir gönül adamı, bir güzel insan.
Sabahattin Ali'yi ben çok geç sayılabilecek yaşta Kürk Mantolu Madonna kitabını okuduktan sonra tanıdım. Bu kadar etkileyici, bu kadar beni kendisine çeken ve beni bir hüzünlü çocuk edasıyla ağlatan kitabın yazarını tanımak ve öğrenmek konusunda derin bir iştiyak duydum içimde. Çok çileler çekmiş, çok zorluklar yaşamış besbelli. Ama ölüm!!! Ah o zalim, hain insanların önyargılı davranmaları sonucunda gelen talihsiz sona eriş. Hıfzı Topuz diyor ki; "Onun yazdıklarından rahatsız olan bi kesim vardı ve ajan olduğunu düşünüyorlardı. Kime ajanlık yaptığını itiraf ettirmek için katili olan Ali Ertekin'i göndermişler" diyor. Tabi Sabahattin Ali bariz ve aşikar bir ajan değil, haliyle olmadığını söylüyor. Ama nafile, kendi çok sevdiği ülkesinde ekmek parasını bile kazanmasını çok gördüklerinden, yazdıklarından dolayı bir kesimi rahatsız! ettiği için ve yasal yollardan izin alamadığından, istemeyerek te olsa, yaşamının çoğunda olduğu gibi yine hasretlik yine gurbetlik acısını çekeceğini bile bile yurt dışına çıkmak isterken bir piyon tarafından öldürülüp ormana atılmış ve 4-5 ay sonra cesedi bulunmuş. Katili suçunu itiraf etmesine rağmen kısa süre sonra "af"tan yararlanıp salıveriliyor. Ne kadar büyük talihsizlikler yumağı. Büyük üstad, usta şair sen bu yapılanları haketmedin. Sabahattin Ali'de bazı şeylerin farkında ki şu mısraları yazmış. Gerçekten düşündürücü ve etkileyici "Çalmadan, çırpmadan, bize ekmeğimizi verenleri aç, bizi giydirenleri donsuz bırakmadan yaşamak istemek bu kadar güç, bu kadar mihnetli, hattâ bu kadar tehlikeli mi olmalı idi? Namuslu olmak ne zor şeymiş meğer! " Evet namuslu olmak, namuslu kalabilmek gerçekten zahmetli. Eskiden de bu böyleydi şimdi de. Onur ve saltanatı terazinin iki kefesine koyduğumuz zaman terazinin saltanat kısmı ağır bastığı sürece bu zorluklar böyle devam edecek. Saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. Ruhun şad olsun. Mekanın cennet olsun. Hayatta olsaydı da amcam olsaydı. Seni vuran ve vurduranları tanımıyoruz belki ama seni hep saygı ve minnetle anacağız Sabahattin Ali İyi ki d o ğ m u ş ve biz onu iyi ki t a n ı m ı ş ı z. Ömer Yaşar
Kötü insanların olduğu bu dünyada yaşamak zor ama onlara rağmen kötüleşmeden , onurlu bir şekilde yaşayabilmek daha zor. Biz hala onu hayranlıkla , minnetle , gururla ve kocaman bir vicdan sızısıyla anıyorsak , bu insan bunu başarmış demektir. Muhakkak ki bu hesap burda kapanmadı , çok daha adaletli bir yerde görülecek. Bir yerde okumuştum , hayırla anılmak ikinci bir ömürdür diye , Sabahattin Ali gibi ahlaklı ve omurgalı insanlar her zaman rahmetle , güzellikle , iyilikle , şerefiyle , onuruyla anılacak ve hatırlanacaktır. Vay haline ki beddua ile anılacak olanların ve bu dünyaya nefret tohumları ekenlerin
Ömer Yaşar
Doğru konuştunuz Bulut Atlası hanım. Elbette hesabı görülecektir bu vicdansızlığı yapanların. Katilin cezasını çekmediğini gören zalimler hep böyle olayları kendine örnek alarak zalimlik yapıyor zaten. Ama adalet burada değilse bile mahşerde elbet görülecektir. Orada herkes hakkını alacaktır. Yaralı kuşlar bile.