2019 8. kitabı
Okunma: 02 Mart 2019 22:03
Rus edebiyatı güzeldir. Şunu söyleyebilirim ki, kitapta geçen karakterler sürekli bir daha karşımıza çıktı en umulmadık zamanlarda. Güzel kurgulanmış bir kitap olmuş. Bu zamana kadar okumadığım için pişman olsam da çok mutluyum. Keyifle okumalar dilerim. * Dikkat spoiler içerir* Asker emeklisi bir babanın 17 yaşındaki oğlunu ülkenin ücra köşesine askere göndermesiyle başlıyor romanımız. Bu oğlan Pyotr Andreyiç. Beğenmese de gidiyor askere baş karakterimiz. Yolda tipiye yakalandığı bir zamanda yabancı birinin yardımı ile kurtuluyor. Bu kişi Pugaçev diye yoksul biri. Teşekkür amaçlı ona kürkünü bırakıyor ve görev yerine ulaşıyor Pyotr. Yüzbaşının kızı Marya'ya aşık oluyor ve onunla evlenmek istemesine ailesi izin vermiyor. Marya ile ayrılan Pyotr'cuğumuz ayrılık acısı çekerken, ülkede bir ayaklanma yaşanıyor. Ve bulundukları köy haydutlarca basılıyor. Yüzbaşı, eşi ve emir erleri asılıyor. Pyotr da bu uğurda asılacakken bir de ne görsün? Soğukta kürkünü hediye ettiği Pugaçev bu ayaklanmanın sahibi. Pyotr'a can borcu olan Pugaçev onu affediyor ve kendisine katılmasını istiyor. Çariçe'ye bağlılığı yüksek olan dürüst kahramanımız bu talebi geri çeviriyor. Ama canı bağışlandığı için de köyden Marya'sız olarak uzaklaşıyor. Pugaçev ayaklanması şehirde de devam ediyor. Yetim Marya'ya aşık bir komutan olan Şvabrin kızı kendiyle evlenmesi için sıkıştırmaktadır. Kızın imdat mektubu ile köye gitmeye çalışan Pyotr yine Pugaçev'in adamlarına yakalanıyor ve ondan yardım istemek zorunda kalıyor. Sevdiği kadını kurtaran Pyotr onu ailesinin yanına gönderiyor. Ailesi kızcağızı çok seviyor, kitabın sonlarında okuyoruz. Zaman geçiyor ayaklanma Prens güçlerince bastırılıyor. Pugaçev ile yakınlığı abartılı şekilde Çariçe'ye bildirilen Pyotr tutuklanıyor. Ona iftiralar atan kişi ise Şvabrin düzenbazı. Ve kendisini savunurken sevdiceği zarar görmesin diye yaşananları anlatamıyor Pyotr'cuğumuz. Bunun üzerine babası asker diye affedilip sürgüne gönderiliyor. Kahrolan Marya'mız ise onu kurtarabilmek için güçlü kadınlığını konuşturarak, Çariçe'ye tüm olanları anlatıyor ve Pyotr'un suçsuzluğuna karar veriliyor. Sonrasında mutlu yaşıyorlar.
Yüzbaşının KızıAleksandr Puşkin · İletişim Yayınları · 201636,9bin okunma