2019 5. kitabı
Çok güzel bir kitabın incelemesiyle geldim. Oliver Twist, küçükken filmini izleyip çok sevdiğim bir karakterdir. Her ne kadar öncesinde kısaltılmış baskısını okusamda, kitabı tekrar okuyunca aklımda hep filmden sahneler canlandı. İzlemediyseniz filmini kesinlikle tavsiye ederim. Kitabını okuyun diye tavsiyede bulunmayacağım çünkü şunu fark ettimki Charles Dickens herkesin sevebileceği bir yazar değil. Ya çok iyi ya da çok kötü bir yazar. Bana kalırsa çok sağlam ve başarılı bir yazar. Yani okuyacaksanız ona göre okuyun. İki Şehrin Hikayesi' ni pek okuyamasamda orada benim o kitabı okumaya yeterli olmadığımı sanıyorum. Oliver Twist' e gelecek olursak şöyle bir tanım yapabilirim; doğumundan itibaren yapayalnız olan bir çocuk. Ordan oraya sürüklenmiş, kim nereye çekiştirirse oraya gitmiş, annesinin doğumunda ölmesiyle ebe tarafından sahip çıkılıp ardından yoksullar evi, açlık, sefalet vs. gibi birçok şeyle boğuşup, yolu en sonunda İhtiyar Fagin' le kesişen bir çocuk. Kitap tam olarak orada başlıyor aslında. Oliver, Fagin ve çetesinin elinden kurtulabilecek mi? Sonunda mutlu huzurlu bir hayata kavuşabilecek mi? Kitabın konusu kısaca böyle. Tabi Oliver ve Fagin dışında daha birçok karakter var ve bu karakterlerin hepsine değiniliyor. Bazen iki veya üç bölüm boyunca Oliver' ı görmediğimiz oluyor. Bu sizi sıkabilir. Ama benim gibi öncesinde filmini izlemişseniz -ki hala aklımda olmasına şaşırdım çünkü çok küçükken izlemiştim- karakterleri daha kolay oturtabilir kitabı daha rahat anlayabilirsiniz. Çünkü eminim filmini izlememiş olsaydım kim kimin nesi hep karıştırırdım. Onun dışında çok sevdiğim karakterler oldu. Nancy.. Ah, sen nasıl güzel bir kadınsın.. Böyle başkaldırabilen kadınlara o kadar hayranımki.. Kendisi kitapta favori karakterim oldu. Fagin' de çok sevdiğim bir karakter ve kitaptaki çizimleri de oldukça başarılıydı. Zaten filmdeki karakteride çok seviyorum. Genel olarak çok sevdiğim bir kitap oldu. Arada bazen kopukluklar oldu, olayı kaçırıp birkaç sayfa geri gittiğim de oldu. Aslında bir solukta okunabilecek bir kitap. Benim okulum olduğu için bir hafta elimde süründü. Çok ara verdim. Bu tarz klasik kitapları oldukça boş zamanlarda okumak gerekiyor. Neyse uzun lafın kısası güzel ve özlediğim bir kitap bitirdim. Umarım sizin de okuduğunuzda seveceğiniz bir eser olur. Hoşçakalın.
Oliver TwistCharles Dickens · Can Yayınları · 201819,9bin okunma