Merhabalar değerli 1k sakinleri,
Bu buluşmamızda @elamraa arkadaşımızın öneri kitabı kura ile seçilmişti. Moderatör olarak da toplantımızı kendisi yönetti. Çok güzel, verimli ve keyifli bir kitap incelemesi oldu. Grupça aşağıdaki soruları cevaplamaya çalıştık:
1-Bireysel ve toplumsal açıdan değerlendirmek gerekirse "Ölüm" nedir?
2-Ölüm dünyevi bir kavram mi yoksa dinî bir kavram mıdır? Dinî bir kavram ise eğer din ve ölüm arasındaki ilişki nedir?
3-Toplumsal çözülmeler karşısında hükümet, din, inanç gibi kurumlar ahlâkî değerlerini yitirmeden ayakta kalabilir mi?
4-Ölümün var oluşu da olmayışı da istenmeyen durumlardandir. Bir kavramın böylesine çelişkili olması neyle açıklanabilir?
5-Kitapta ölümün cinsiyeti kadın olarak belirlenmiş, oysa benim zihnimde her zaman eril bir yere sahip olmuştur. Ölümün bir kadın şeklinde tasvir edilmesinin barındirdığı bir anlam var mıdır? Ya da ölümün bir cinsiyeti olmalı mıdır?
6- Ölümsüz bir dünya her zaman kulağa hoş gelmiştir. Oysa ölümün olmadığı bir dünyada yaşlılık ve hastalığın da ortadan kalkması gerekmez mi? Bunun olması tam anlamıyla dinlerde bahsedilen cennet kavramına mi tekabül eder?
7-Muzik, iyileştirici bir güce sahiptir. Zira kitapta müzik ölümü bile iyileştirmis ve aşkın pençesine düşürmüştür. Müzik ve aşk yüceltilerek yok sayılan aslında ölüm mü, din mi, Tanrı mıdır?
8-İnanclarin temelinde yatan olgu ölüm müdür? Ölümün olmayışı, Tanrı fikrinin önüne geçebilir mi? Ya da ölüm ve Tanrı aynı şeylerdir diyebilir miyiz?
9-Her şeyin bir başlangıcı ve bitişi vardır. Başlangıcı olan insan türü neden sonunun gelmesini istemez?
10-Sevgi mi daha güçlüdür, ölüm mü?
KATILIMCILAR:
@elamraa(Moderatör)