Zıplatan Öyküler
2019 30. kitabı
Okunma: 21 Mart 2019 01:40
Stephen King'in en sevilen kitaplarından olan Sis roman değil esasında bir öykü kitabı. Oldukça kısa sürede bitirdiğim kitabın ilk ve en uzun öyküsü olan Sis filme uyarlanmıştı ve süresi gayet uzun. Yorum yaparken elimdeki 328 sayfalık ilk basılan versiyonu üzerinden yapacağım. Yakın zamanda genişletilmiş hali çıkmıştı ve ben bu olaya oldukça gıcık olmaktayım. Çünkü her şeyi bildiğini zanneden bazı editör bozuntuları kalın olursa satılmaz bahanesiyle kitabı tam metin bastırmıyor. Maalesef aynı muamele O ve Mahşer için yapıldı. Ticari bir hamle belki ancak okuru kandırmak hoş değil gerçekten. Mesela Karamazov Kardeşler de kütük gibi kitap ama insanlar deli gibi alıp okuyor, demek bu politika yanlış. Kitap güzel olduktan sonra sayfa sayısı önemsizdir. Sis de bu kitaplardan biri bana göre. Stephen King tuğla gibi romanlarda gösterdiği başarıyı öykülerinde gösteriyor. Güzel bir anlatım biçimi ve betimleme yeteneğine sahip olan yazar bize hayali varlık ve olayları güzel hissettiriyor. Okurken olayların havasına giriyor ve kişilerin psikolojisine bürünüyorsunuz. 8 öyküden oluşan kitap genel olarak güzel ve sürükleyici bence. Öyküler en uzundan kısaya doğru sıralanmış kitapta, son öykü 7 sayfa gibi bir şeydi. Bazıları daha iyi elbette fakat hemen hepsinde belli bir korku çıtası var. Kimi zaman mide kaldırmayan sahnelerin olduğu öyküler arasında en güzel olanı Sis bana göre. Okurken tam bir Stephen King olduğunu hissettiren öykünün kitaba neden isminin verildiği net olarak anlaşılıyor. Son öykü çok kısa olsa da uzun romanlarına alıştığımız bir yazardan beklenmeyecek derecede iyi. Öykülerin hemen hepsinde baş karakterlerin geçmişlerine bir yolculuk var. Bu sayede karakteri daha iyi tanıyor ve olaya bakışını daha iyi kavrıyoruz. Stephen King'i tanımak için başlanabilir kitaba. Öykülerin bazıları bana ilk zamanlarında yazdıkları gibi geldi. Hepsinden tek tek bahsedemeyeceğim yoksa inceleme çok uzar, en güzeli kendiniz okuyup görün. Hatta bazı öyküler tek başına kitap olarak çıkabilirmiş gibi geldi bana. Gerilim ve korku seviyorsanız zaten ilginizi çekecek bir eser. Lütfen şu kitapları ya tam metin basın ya hiç basmayın sayın yayınevleri, tamam para kazanıyorsunuz da edebiyat böyle çakallıkların yeri değildir.
SisStephen King · Altın Kitaplar Yayınevi · 19993,144 okunma