Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

Kendime Etkinlik
Es-Selâmu Aleyküm. Zaman ne de çabuk geçiyor, ömür sessiz sedasız bitiyor. Geçen yılki Ramazan etkinliği daha dün gibi gelirken ve üç aylardan Recep, Şabana doğru son sürat koşarken... vaktin ağzını açıp içine anlam basacak bir şeyler yapmalı. Bu farkındalıkla davranışçı bağımlılıklarla ilgili tez araştırmaları yapar ve manevi rehberlik okumalarına hız vermişken, okumak yetmez pratik de lazım diye düşündüm. Sağolsun bir dostum en azından sistemli yaklaştığım ilk danışanım (deneğim) olma talih ya da talihsizliğine erişti. :) Rutin terapi seyri dışında günlük 10 sayfa Kur'an-ı Kerîm meal/tefsiri okuyup kafamıza takılanlar veya ilhamlarımızı konuşma şeklinde bir pratik geliştirdik. Bu etkinlikte Kuran'ın şifrelerini çözme, sır ve gizemlerini aralama gibi bir hadsizlik değil fakat hayata geçirilebilecek somut manevi ders ve pratikler nasip olursa paylaşmaya çalışacağım. Hedefim günlük 10 sayfaya sadık kalmaya çalışarak Ramazan bitmeden bir döngüyü bitirmek. Dünyanın meşguliyeti içinde bunu alışkanlık haline getirmek zor olsa ve ipin ucu kaçınca kalmaya meyilli olsa da özellikle sabah namazdan güneş doğuncaya kadarki vakitte ki sünnettir, bu okumalar için ayakta kalmaya kendimi alıştırmak ikincil hedefim olacak. Bu mütevazi fakat samimi, sevgi, merhamet, maneviyat, şifa, hidayet, rıza velhasılı yitiğimiz neyse onu arayış trenine hepiniz davetlisiniz!
··2 alıntı·
1 artı 1'leme
·
9,9bin görüntüleme
Mutâlî’ okurunun profil resmi
Fatır Suresi ve Güzel'e Dair; -Güzele bakmak sevap değildir. Güzele güzel bakabilme becerisini gösterebilmek sevaptır. Güzellik her çağın kendine mahsustur. Çünkü o bir evrensel ahlak ilkesidir. Köle ve cariyesine güzel davranmak kendi çağında güzel iken, bu gün kölelik ve cariyeliğin kendisi güzel değildir. ‘‘Kötü işi kendisine güzel gösterilip de onu güzel gören kimse (kötülüğü hiç istemeyen kimseye benzer) mi?..’’(Fatır; 8) -Güzellik, tıpkı tatlı su gibidir, içenlere huzur, güven ve sekinet verir. Çirkinlik ise, tuzlu su gibidir, içenlere acı verir. Eğer, söylediğin bir söz de ve eylemde muhatabın, bir güvene, sekinete ve huzura erişebiliyorsa, o şey güzeldir. ‘‘İki deniz bir değildir. Şu, tatlı, susuzluğu keser ve içimi kolay; şu da tuzlu ve acıdır.’’(Fatır; 12) -Güzellik, aydınlık gibidir, insanın içini ferahlandırır. Çirkinlik ise, zifiri karanlık gibidir, insanın içini karartır. ‘‘Ne de aydınlık ile zifiri karanlık’’(Fatır; 20) -Güzellik bir gölge gibidir, sığındığında bir serinlik, rahatlık ve huzur hissedersin. Çirkinlik ise yakıcı, bunaltıcı ve huzuru bozan yakıcı bir sıcaklık gibidir. ‘‘Ne (serinletici) gölge ile yakıcı sıcak;’’(Fatır; 21) -Güzellik, diriltir insanı, ayağa kaldırır ve hayata bağlar. Çirkinlik ise, öldürür insanı, takatsiz ve halsiz bırakır insanı ‘’Ve ne de diri olanlarla ölüler de bir değildir.’’(Fatır; 22)
Ruh Hekimi okurunun profil resmi
Allah güzelliğin akla hayale gelmez boyutlarını açsın size hocam ;)
1 sonraki yanıtı göster
Ruh Hekimi okurunun profil resmi
>>> Sayfa 31-40 <<< "Olur ki, bir şey sizin için hayırlı iken, siz onu hoş görmezsiniz. Yine olur ki, bir şey sizin için kötü iken, siz onu seversiniz. Allah bilir, siz bilmezsiniz." (Bakara, 216) * Manevi Pratik 1 * Sevdiğin ve sevmediğin şeyleri gözden geçir; yiyecek ve içecekleri, kıyafetleri, boş zaman aktivitelerini, aileni, arkadaşlarını, sorumluluklarını. Bunlar arasında nefsinin hoşuna gitmese de sana iyi geldiğini farkettiklerine daha sıkı sarıl, sahip çık; tam tersindense uzaklaşmaya çalış. "Mümin bir cariye, Allah'a ortak koşan bir kadından daha hayırlıdır... İman eden bir köle, Allah'a ortak koşan bir erkekten daha hayırlıdır. Onlar ateşe çağırırlar." (Bakara, 221) * Manevi Ders 1 * Yaşadığımız coğrafya ve zamanda kabul gören sosyal statü anlayışına göre düşük insanları hor görme, onları tercih etmekten imtina etme. Evlenirken eş olarak, evlerde oturma / sohbet ekibi kurarken, iftar daveti verirken, halı sahaya adam seçerken, kendine dost seçerken insan kalitesi olarak, takva olarak değil de sosyal statü olarak sana denk ve senden üstün kişileri gözetiyor, tercih ediyorsan dikkat et. Asansörde şerefsizin önde gideni belediye başkanıyla denk düşmek, boğazından bir lokma haram geçmemiş, bir vakit namazını kaçırmamış kapıcının saygıdeğer karısı ile denk düşmeye göre daha sevimli ise senin için, nasıl bir insan olduğunu sorgula. "Hiçbir kimseye gücünün üstünde bir yük ve sorumluluk teklif edilmez." (Bakara, 233) * Manevi Ders 2 * Manevi olarak güçlenmekten korkma. Şeytanın ağırlaşacak imtihan ve sorumluluklarla korkutarak seni Allah'a yaklaşmaktan geri bırakmasına izin verme. Gücün 1'ken itmen gereken yük 1 ise ve kazancın da 1 ise, emin ol gücün 2 iken itmen gereken yük de 2'den fazla olmayacak ve sen onu eski halinde olduğu kadar hafif hissedeceksin (oranlarsan yine 1); Allah'ın rahmeti, keremi o ki kazancınsa 2'den aşağı olmayacaktır inşallah. ;) "Kimdir Allah'a güzel bir borç verecek o kimse ki, Allah da o borcu kendisine kat kat ödesin. Allah daraltır ve genişletir. Ancak O'na döndürüleceksiniz." * Manevi Pratik 2 * Şimdi bildiğin gibi hepimizin büyülü bir sandığı var, içinde son teknoloji Bireysel Emeklilik Sistemi (Âhir BES 1.1) uygulaması yüklü. Boyut değiştirdiğimiz zaman gardrobumuzdaki kıyafetler, garajımızdaki arabalar ya da çeyiz sandığımızdaki tapular değil bu büyülü sandığa sığdırmayı başardığımız şeyler bizimle (kat kat kıymetlenmiş olarak) gelecek. Para, emek, vakit, alın teri birçok şey için özel bölmesi var bu sandığın. Şöyle bir göz atmaya ne dersin o sandığa bugün, (yarın, arada bir) doluluk oranından memnun olacak mısın bakalım.
Ruh Hekimi okurunun profil resmi
>>> Sayfa 1-10 <<< Fatiha'dan sonra Elif-Lâm-Mim olarak da bilinen Bakara suresinin ilk ayetlerinde adeta ilk görüşte yıldırımı yiyoruz, oldukça çarpıcı: "Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah'a karşı gelmekten sakınanlar (takva sahipleri) için yol gösterici (hidayet edici)dir." * Manevi Ders 1 * Kuran okumaya oturmadan abdest alır gibi Allah'tan sakınma bilincini kuşanmak. Bu bilinç nereden alınır, nerede satılır diye düşünürken hemen karşımıza 21. ayet geliyor: "Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk (ibadet) edin ki, Allah'a karşı gelmekten sakınasınız." * Manevi Ders 2 * Hayda! Demek ki hidayet için takva, takva için de bizi yaratmış olmakla zaten minnet ve şükür borcumuz olan Allah'ın Rabb yani kural koyan, terbiye eden ismini sindirerek gönülden ibadet ve kulluğa başlamak, "Buyur, emret Rabbim" moduna girmek gerek. Kulluğa ve ibadete nereden başlayacağız peki diye 100 kişiye sorsak 99'u namazı işaret edecektir, Kitap da diğer birçok yerde olduğu gibi 45. ayette öyle yapıyor. "Sabrederek ve namaz kılarak yardım dileyin. Şüphesiz namaz, Allah'a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir." * Manevi Pratik/Test 1 * Sübhanallah! Namaz ağır geldiğinde Allah'a derinden saygı mevzusunu hatırla! Gönlün OK'se geçmiş olsun (aile hekimi veya psikiyatriye bir başvur, muhtemelen bir vitamin eksikliği veya depresyon döneminde olabilirsin); değilse hadi gayret, azıcık daha özen! Değişim bir günde olmayacak. Düşüp kalkmalar olacak. Ne zaman daha kolay olmaya başlayacak dersen belki 51. ayetten bir ipucu çıkar mı: "Hani biz Mûsâ ile kırk gece için sözleşmiştik. Sizler ise onun ardından zulmederek buzağıyı tanrı edinmiştiniz." * Manevi Pratik/Test 2 * İnançların, alışkanlıkların, bağımlılıkların değişmesi zordur. Değiştirmek istediğin şey için kırk gün tut! Başarabilir misin?
Ruh Hekimi okurunun profil resmi
"Şeytan ümitsizliğin soytarısıysa, sen de arınmanın efendisisin." Muhteşem!
Ruh Hekimi okurunun profil resmi
>>> Sayfa 511 - 520 <<< "O zaman inkâr edenler, kalplerine taassubu, cahiliye taassubunu yerleştirmişlerdi. Allah da elçisine ve müminlere sükûnet ve güvenini indirdi, onların takvâ sözünü tutmalarını sağladı. Zaten onlar buna lâyık ve ehil kimselerdi. Allah her şeyi bilendir." (Fetih, 26) * Manevi Ders * Reseptörlerini açacaksın, kalbinde mıntıka temizliği yapacaksın ki ilahi lütuf ve hidayet iniş yapabilsin. "Muhammed Allah´ın elçisidir. Beraberinde bulunanlar da kâfirlere karşı çetin, kendi aralarında merhametlidirler. Onları rükûya varırken, secde ederken görürsün. Allah´tan lütuf ve rıza isterler. Onların nişanları yüzlerindeki secde izidir..." (Fetih, 29) * Manevi Pratik 1 * Fetih suresinin bu son ayeti aslında esas fethin, başarının yahut ona götüren yolun ne olduğunu anlatıyor belki de: Öfkeni, nefsini yenebilmek. Kardeşliği zedeleyebilecek, fitne ve ayrılık oluşturabilecek davranışlardan, sözlerden uzak durmak. Ve elbette namaz... Ve elbette dua... "Ey iman edenler! Zannın bir çoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerini arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah'tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir." (Hucurat, 12) * Manevi Pratik 2 * Hucurat suresi baştan sona derslerle dolu. Seçmek pek mümkün değil aslında. Açıp tekrar tekrar okumak lazım. Zannın çoğunu ve gıybeti hayatından çıkar. Manen çok daha huzurlu olduğunu göreceksin. "Andolsun insanı biz yarattık ve nefsinin kendisine fısıldadıklarını biliriz. Ve biz ona şah damarından daha yakınız." (Kâf, 16) * Manevi Ders 2 * Günaha meyleden bir nefsin var, kendini melekleştirmeye çalışma. Önce kabul et, sonra mücadele et. Kendini kandırma. Neye gücünün yettiğini, neye yetmediğini, neyi keyfi yaptığını, neyi yapamadığını Allah çok iyi biliyor.
Ruh Hekimi okurunun profil resmi
>>> Sayfa 11-20 <<< "Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin." (Bakara 110) Namazı ikame ederler, ayağa kaldırırlar, dosdoğru kılarlar ne demek? Niye zekâtı tastamam verirler diye geçmiyor da namazla ilgili hep böyle geçiyor? * Manevi Pratik 1 * Namaz nasıl dosdoğrultulur, (iste) tefekkür et (uygula). Hemen 2 ayet ardından cevap geliyor belki de: "Kim 'ihsan' derecesine yükselerek özünü Allah'a teslim ederse, onun mükafatı Rabbinin katındadır. Artık onlara korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir." İhsan, Hz. Peygamberin ifadesiyle "Allah'a, onu görür gibi ibadet etmek" demek. Meşhur Cibril hadisini hatırla; islâm, iman ve ihsanı soruyordu sırayla. * Manevi Pratik 2 * Sadece namazda değil, kusurlu bir malı satmadan, gözlerinin ikinci bakışını atmadan da Allah'ın gördüğünü hatrına getir. Görünmez ihsan hırkası ile gez. Sadece onun için bir şey yapmanın keyfini tecrübe et, bunu biraz üstünde düşünsen vicdanını sızlatacak dünyevi keyiflerle kıyasla. "Bilmeyenler 'Allah bizimle konuşsa, ya da bize bir mucize gelse ya!' derler. Bunlardan öncekiler de tıpkı böyle, bunların dedikleri gibi demişti. Onların kalpleri birbirine benziyor. Biz ayetleri kesin olarak inanacak bir toplum için açıkladık." * Manevi Ders 1 * Allah'ı varlığını sana, senin belirlediğin şekilde ispat etsin diye garip oyunlara, testlere zorlama. Tek başına oynadığın oyunların sonucuna göre evrensel çıkarımlar yaparak kendini kandırma. Kalbini yokla, gözlerini aç! "Kendilerine kitap verdiğimiz kimseler, onu gereği gibi okurlar. İşte bunlar ona inanırlar." (Bakara 121) * Manevi Pratik 3 * Kitap nasıl gereğince okunur, tefekkür et. "Rabbi ona 'Teslim ol' dediğinde, 'Alemlerin Rabbine teslim oldum' demişti. İbrahim, bunu kendi oğullarına da vasiyet etti, Yakub da öyle: 'Oğullarım! Allah, sizin için bu dini seçti. Siz de ancak Müslümanlar olarak ölün' dedi." (Bakara 131-132) * Baba/Ata/Peygamber Vasiyeti * Müslümanlardan olarak yaşa, Müslümanlardan olarak öl. Hz. İbrahim'in teslimiyetini kurban hadisesinden biliyoruz. Müslüman olarak nasıl ölünür ki? Ölüm döşeğinde son nefesi kollayarak, dilinin tetiği çekik "Eşhedüenlâ..." fırlatmaya hazır gergin bekleyerek mi? Ne diyor sonraki ayette: "Yakub'un, ölüm döşeğinde iken çocuklarına, 'Benden sonra kime ibadet edeceksiniz?' dediği..." DUFF! Böyle yaşanınca böyle ölünürmüş demek, buna ölmek denirse...
Ruh Hekimi okurunun profil resmi
>>> Sayfa 151-160 <<< "İblis dedi ki: Beni azdırmana karşılık, yemin ederim ki, ben de onları saptırmak için senin dosdoğru yolunun üzerinde elbette oturacağım.” (A'raf, 16) "Dediler ki: Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz." (A'raf, 23) * Manevi Ders 1 * Hatasının suçunu Allah'a nispet eden iblis karakteriyle, onu üstlenen ve gereğince af dileyen Adem/Havva (a.s) karakterinin farkını kalbine kazı. İblis doğruyu bilmeyen değil bilakis dosdoğruyu bilmesine rağmen kibrinden, inadından, geçici çıkarından dolayı teslim olmayandır. Ademoğlu/kızı ise "Oh dünya da çoktan yaratılmış, milyon yıl geçmiş, dinazorlar falan yok olmuş. Baştan beri planın bizi buraya göndermekti değil mi, şeytan da senin bu iş için görevlendirdiğin kötü polis zaten" demeyen, haddini bilendir. "Rabbinize alçak gönüllüce ve için için dua edin. Çünkü O, haddi aşanları sevmez... Allah'a (azabından) korkarak ve (rahmetini) umarak dua edin..." (A'raf, 55-56) * Manevi Pratik 1 * Kibirlice ve üst perdeden dua eden yoktur herhalde. (O elma önüme gelecek, bekliyorum!) Gerçi ettikleri duanın yerine getirilip getirilmemesine göre Allah'a inanma veya ibadet etme sözü verenler olsa da. Kibrinden, her şeye sahip kılınmasından dolayı müstağni, hiç kimseye eyvallahı olmayan karakter hiç dua etmeyerek haddi aşar. Allah'ın kendisine azap etme ihtimali en uçuk rüyalarında bile olmayan, azaptan emin sevgili narsist kullar, dualarına sakınma katmayarak, korkacak bir şey olmayınca zamanla hayrı dilemeyi de gereksiz görerek haddi aşar. Allah'ın rahmetinden ümit kesip, günahlarını gözünde büyüten, şeytanın umutsuzlukla kandırdıkları da gereksiz, nafile görerek duadan uzak durarak haddi aşarlar. Sahi dünyanın onca işi ve acelemiz arasında şöyle için için bir duaya ne kadar vakit ayırıyoruz? "De ki: Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin?" (Furkan, 77) Haydi doğaçlama, gönülden, için için dua devrimine..!
Ruh Hekimi okurunun profil resmi
>>> Sayfa 21-30 <<< "Sizler insanlara birer şahit (ve örnek) olasınız ve Peygamber de size bir şahit (ve örnek) olsun diye sizi orta bir ümmet yaptık." (Bakara - 143) * Manevi Ders 1 * Kişiliğindeki aşırılıkları, seni uçlara çeken bağımlılıklarının farkına var ve onlarla savaş. "Nitekim kendi aranızdan, size âyetlerimizi okuyan, sizi her türlü kötülükten arındıran, size kitap ve hikmeti öğreten, ayrıca bilmediklerinizi de öğreten bir peygamber gönderdik. Öyleyse yalnız beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin." (Bakara 151-152) * Manevi Ders 2 * Peygamberi posta güvercini yerine koyan, özünde Kitâbı da bilmeyen hikmetsizlere karşı kalbini koru. Milyar ışık yılı uzaktan yaklaşmaya başla; güneş sistemimizi, gezegenimizi, içinde yaşadığın kıtayı, ülkeyi, şehri, mahalleyi, kendini gör. Sonra tüm bunları her an yaratmakta olan Allah'ın seni husûsen anmasının ne demek olduğunu tefekkür et. Nankörlüklerini mâzî, ömrünü şükür vesîkası kıl. "Onlar; başlarına bir musibet gelince 'Biz şüphesiz Allah'a aidiz ve şüphesiz O'na döneceğiz' derler." (Bakara 156) * Manevi Pratik 1 * Sadece birisi ölünce tekerleme gibi değil; belki de haketmediğini düşündüğün her ne sıkıntı, kötülük, zulüm gelse başına, isyan sularına seni sürüklemeye çalışan fısıltıcıyı sobele, Allah'ın kimsenin hakkını kimsede koymayacağı günü hatırla ve ruh sağlığını muhafaza et. "İnsanlar arasında Allah'ı bırakıp da O'na ortak koşanlar vardır. Onları, Allah'ı severcesine severler. Müminlerin Allah'a olan sevgisi daha güçlü bir sevgidir. (Bakara - 165) * Manevi Pratik/Test 2 * Sonraki ayetin "Kendilerine uyulanlar" diye başlamasını ve Allah resûlünün biz din büyüklerimize tapmazdık diyen hıristiyan heyetine verdiği "Onlar size bir şeyi helâl veya haram kılar, siz de onların dediklerine uymaz mıydınız? İşte bu, onlara tapmak demektir." cevabını tefekkür et. Bir arkadaşın, senin yanında sevdiğin ve ilkelerini takip ettiğin bir "büyüğün" şahsiyetini veya ilkelerini aşağıladığı vakit kalbin köpürüyor, o kişiye karşı öfke ve aşağılama hisleriyle doluyor fakat yine başka bir arkadaşın Allah hakkında ileri geri konuşuyor ve İslam'ın çağdışı olduğunu düşündüğü emirlerinden bahsediyorken aynı köpürme olmuyor ve kalbine birden "Fikir özgürlüğü diye bir şey var canım, o da öyle düşünüyor; hem eleştirilerinde haklılık payı yok mu, Müslümanların hali de ortada" gibi fikirler doğuyorsa... ilham kaynağını, kalbinin tepkisini, sevgi nesneni, Rabbinin kim olduğunu sorgula! *** İyi olanların modern batıcılar mı, geleneksel doğucular mı olduğunu merak ediyorsan Bakara 177'yi oku. *** *** Sadece oruç için değil Allah'ı yüceltme ve şükretme için, dua ve kulluk eylemlerimizin tamam olması için sayıyı tamamlama konusunu tefekkür et. (Bakara - 185) *** *** Allah'ın koyduğu sınırları aşma değil, o sınırlara yaklaşma. (Bakara - 187) Teleport olabiliyorsan başka ;) *** "İyi davranış, takva sahibi insanın davranışıdır." (Bakara - 189) * Manevi Ders Son * Evet, 177. ayette iyiliğin ne olduğu açıklanıyordu ama bu, bu... çok başka bir ikram! Takva hırkası üstündeyken, o bilinçle yaptığın her eylem, yemen, içmen, ders çalışman, istirahat etmen, eğlenmen başka insanlar aynısını yaptığında öyle olmazken, sende iyi davranış olarak yazılıyor! Sübhanallah! (Huh! Ne 10 sayfaydı! :) )
Ruh Hekimi okurunun profil resmi
"Şeytanın birinci yanlışı, Allah Adem aleyhisselâma secde etmesini emrettiğinde dedi ki: -Hayır! Çünkü ben ateşten yaratıldım Adem'se topraktan yaratıldı. Ateş topraktan üstündür! O yüzden secde etmem! Allah'ın emrine baş kaldırmakla günahkâr oldu fakat, O'nun ölçüsüne karşı kendi ölçüsünü getirmekle ise şirke girdi, bir nevi Allahlik iddiasında bulunmuş oldu! Çünkü ölçüyü Allah koyar! O ne diyorsa O! Kimin ya da neyin üstün olduğunun kararını da Allah verir! Allah'ın ölçüsüne karşı kendi ölçüsünü getiremez! Bu bağlamda İslâmî bir emri-yasağı-kuralı duyduklarında 'ama bana göre, bence vs' diye başlayan tüm söylemler şeytanın bu çığırının ardından gitmiş oluyorlar. Bilinmeden fakat çokça yapılan gizli şirke bulaşmıs oluyorlar ne yazık ki.. Allah cümle ümmet-i Muhammed'i güzellikle-şerefiyle uyandırsın inşallah bu onursuz duruma-hatâya-yangına düşmekten." Kıymetli bir kardeşimin yorumunu altına imza atarak ekliyorum. Burada yaptığımız yorumlardan bazıları belki isabetli olmayabilir, sonuçta çeviri okuyoruz ve ilmimiz kısıtlı ancak niyet sahih olduktan, gayret edildikten sonra Allah hatamızı rahmete çevirir ve bildiklerimizle amel ettikçe bize bilmediğimizi de öğretir diye umuyorum. Bununla birlikte dini bir konuda "bence"nin keyfi ve alelade kullanımından sakınıp "ben böyle anladım, Allahu Alem" bilincinde olmalı.
Ruh Hekimi okurunun profil resmi
>>> Sayfa 501- 510 <<< "Ey iman edenler! Eğer siz Allah’a yardım ederseniz (emrini tutar, dinini uygularsanız), O da size yardım eder ve ayaklarınızı sağlam bastırır. İnkâr edenlere gelince, yıkım onlara! Allah, onların işlerini boşa çıkarmıştır. Bunun sebebi, Allah'ın indirdiğini beğenmemeleridir. Allah da onların amellerini boşa çıkarmıştır." (Muhammed, 7-9) * Manevi Ders 1 * Bu ayetleri bugüne dek, öyle de çevrildiği üzere "Allah'ın dinine yardım ederseniz" şeklinde anlamıştım. O büyük İslam davasına yardım ederseniz Allah da size yardım eder diye. Halbuki daha bireysel bir anlamı olduğunu görüyorum bugün. Allah-u Âlem. Allah tüm merhametiyle zaten iyiliğimizi istiyor, tek yapmamız gereken saçmalamayarak, oldukça az olan haramlara dikkat ederek O'na yardımcı olmak. İnkâr edenler, dinin bir kısmını beğenip bir kısmını çağ dışı bulanlar ise ne kadar hayır işlerlerse işlesinler amelleri (ölmeden hidayetlerine vesile olmazsa) boşa çıkacaktır. Allah'tan gelen her şey güzeldir. Allah'ın her hükmü adalettir.
204 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.