·132 syf.····Okunma: 01 Mayıs 2019 15:24 Latin dünyası ve İspanyol edebiyatı benzeri kitapları oldukça seven birisi olarak bir durumu belirterek başlayacağım. O da bu kitabın çok fazla şişirildiği. Yanlış anlaşılmalar olsun istemem ama kesinlikle belirtmem gerekir ki çok fazla şişirilmiş bir kitap. Hani insan kitabı belli bir kategoriye koyamıyor. 3 büyük yayınevi de kitabın baskısını yapıyor ama satışını istediği oranda gerçekleştiremiyor. Onlar için karşılaştıkları bir durum değildir ama ben kendimce nedenlerini söyleyeyim.
-Kitabın bir kategorisi yok. Yani yazarın tek romanı olduğu belirtiliyor ama bir kategoriye koyamıyorsunuz. Latin edebiyatı genel itibariyle iki kategoriye ayrılır. Filmlerdeki gibi ‘Aşk’ bu kategoriler içerisinde yoktur! Bunlar Komedi ve Gerilim eserleridir.
-Kitapta oldukça güzel espriler yok mu? Var ancak bunlar aranan tatlar değil. Yani Don Kişot örneği veriliyor tanıtımda ki bu ne kadar yanlış ve beklentileri yükselttiği gibi beğeni oranını da aynı oranda düşürüyor görüyorsunuz. Hem de kitaba başlamadan. Ki komedi olacaksa ve bölümlere dahi ayrılmadan ilerleyecekse akıllara hemen Don Camillo gelir geçmiş döneme ait ve ona dair de bir benzerlik yok.
-Kitapta bir ara savaşa dönüyoruz ama burada da ufak bir isyan ve gene beklentiler karşılanmıyor. Gerilim oranı da oldukça düşük. Yani İspanyolca edebiyatının yapı taşlarından falan bir eser değil. Hatta İspanyol edebiyatının böyle bir esere ihtiyacı bile yokturdur kanımca, tabii ki beni ilgilendirmez.
-Kitabın şişirildiği bir nokta da okuyanları çok bağladığı ve okuma oranının neden düşük olduğuna dair merak. Sizin eseriniz güzel olabilir ama farklı ülkelerdeki insanlara hitap edecek hiçbir yeri yoksa beğenilmez. Yani kitapta çokça özlü söz var ancak -bunların çoğunu paylaşsam da- bu sözler bir birliktelik, bir bağlayıcılık göstermediği için kitap tutulmuyor. Tek bir mantığa oturtulabilen bir kitap değil ve bizim ülkemiz insanları düz mantık olduğundan bize hitap etmiyor. Bu cümleyi iyi veya kötü algılayın, ancak gerçek bu.
Okumayan arkadaşların bir şey kaybetmeyeceği, okuyan arkadaşların da eşine dostuna gider yapacağı birkaç söz dışında pek bir şey kazanmayacağı bir eser. Gene de okumak isteyene de engel olacak değiliz. İyi okumalar, mutlu günler dilerim..