Puan vermedi·208 syf.····Okunma: 12 Mayıs 2019 18:20 Virginia Woolf'un bilinç akışı tekniği ile yazdığı romanlarının en iyi örneklerinden birisi Mrs. Dalloway. Kendine Ait Bir Oda'dan sonra okuduğum ikinci Virginia Woolf kitabı. Bu kitabında biraz zorlandım, bilinç akışı tekniği olması dolayısıyla zor bir kitap olacağını düşünüyordum öncesinde de. Peki nedir bilinç akışı tekniği ona bakalım. Karakterin düşünme eylemi olduğu gibi yansıtılmaya çalışılır. İç diyalog şeklinde görebiliriz. Yazar kahramanın, hayatı, nesneleri, etrafında gördüğü şeyleri nasıl algıladığını, bir bilinç yansıması eşliğinde aktarır. Cümleler genellikle derin ve soyut ifadelerden meydana gelir.
İnsanların duygularını anlamayı, onların ruh hallerini çözümlemeyi seve okurlar için çok iyi bir anlatım şekli. Ben de seviyorum karakterlerin derinliklerine inmeyi. Ancak Mrs. Dalloway da bu durumu yaşayamadım ne yazık ki. Bilinç akışı tekniğe baktığımızda daha derin anlatımlar okuyacağımı düşünmüştüm ama beklediğimi bulamadım. Nedeni hiç kuşkusuz çok fazla karakterin olmasıydı. Clarissa Dalloway caddede yürürken veya bir parkın önünden geçerken gördüğü bir kişi bile bir anda kitaba dahil oluyor ve onu tanımaya başlıyoruz, sonra başka bir karakter çıkıyor onu okuyoruz anlamaya çalışıyoruz. Hal böyle olunca çoğu karakter yüzeysel kaldı.
Kitabın konusu Clarissa Dalloway'ın akşam vereceği davete kadar düşüncelerini, geçmişe dönüşlerini, hatıralarını içeren bir günü. Clarissa'nın ilk aşkı Peter Walsh ve arkadaşları Sally'nin gelişi Clarissa'yı geçmişe götürüyor. Yaptığı seçimleri, vazgeçişleri, şimdiki evliliğini, eşini, hayatını gözden geçiriyor. Bunun yanında ölüm ve aşk üzerine düşüncelerini de aktarmış Virginia Woolf.
Clarissa'nın duyguları onu şimdiki yaşadığı sıkıcı hayata sürükleyen seçimlerini okumak keyifliydi. Ayrıca iki karakterin konuşmasında birbirlerine söylemedikleri iç konuşmalarını duymak da güzel ve farklı geldi bana. Sadece çok fazla parantez içinde anlatılan bölümler dikkatimi çekti. Beni sıktı çünkü cümlenin ortasında kullanılan parantezli anlatımlar okuduğum cümlelerde kopukluklara neden oldu. Bilinç akışı tekniğinde mi böyle kullanılıyor bilemiyorum ancak beni rahatsız etti.
Kitap hakkında genel bir kanıya varamayacağım. Okurken gerçekten keyif aldığım yerler de oldu, beğenmediğim noktalar da oldu. Olay ağırlıklı kitapları seven okurlara tavsiye etmiyorum, merak edenlerin okuyup kendi yorumlarını yapmalarını, bir fikir edinmelerini tavsiye ediyorum.