Genel ve kitabın sonuna dair görüşler
2019 3. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2019 19:42
Okuduğum ilk bilim kurgu romanı.İş bankası kültür yayınlarından okudum.Kitabı çok beğendim.1895 yılında,yazar 30 yaşındayken yayımlanmış. Kitapta 802701 yılında insan türünün durumunu görüyoruz.İşçi ve zengin sınıf arasındaki ayrım o kadar büyümüş ki 2 farklı tür olarak evrimleşmiş insanlar.Yeraltında zifiri karanlıkta yüzbinlerce yıl kalmış işçiler o şartlara göre uyum sağlamışlar.Karanlıkta görebilen ve aydınlıkta kör olan,çok hızlı hareket edebilen türe dönüşmüşler.Yeryüzünde yaşayan zengin sınıf ise tüm sorunları çözmüş.Yiyecek,kıyafet gibi gereksinimleri yeraltındaki işçilerden temin etmişler.Vahşi hayvan,savaş gibi tüm sorunlar ortadan kalkmış.İnsanlar hiçbir soruna kafa yormadan tam bir rahatlık içinde yaşamışlar yüzbinlerce yıl.Bu da onların evrimsel olarak zeka bakımından gerilemesine ve 800 bin yıl sonra insanların 5 yaşındaki bir çocuğun zeka seviyesine düşmesine sebep olmuş.Yazar ''Kullanılmayan,rahatlık içindeki zeka körelir.''diyor yani. Yazarın genel düşüncesi insanların kurdukları medeniyet sonrası genel,sorunsuz bir yaşama ulaşacağı ve daha sonra bu sorunsuz yaşamın evrimsel olarak zekayı gerileteceği yönünde.O kadar yozlaşmışlar ki yazıyı,ateşi bile unutmuşlar. Gerçekten 1895 yılına göre mükemmel bir roman.Yazar biyoloji bilgisini belli etmiş kitapta.İyi bir biyoloji eğitimi almış.Evrim'in savunucularından Darwin'in fikirlerinden etkilenmiş. SPOİLER BAŞLANGICI KİTABIN SONUNA DAİR Kitabın sonunda Zaman Gezgini'nin gitmesinin ve dönmemesinin aklıma gelen nedenleri; 1)Kitapta başlarda,ilk zaman yolculuğunda durduğu zaman bir cisimle uzayda çakışırsa bir patlama olacağından bahsetmişti.Belki fotoğraf makinesini alıp gittiğinde yolculuktan sonra durduğunda ölmüştür. 2)Belki geçmişe veya geleceğe gitmiş ve orada öldürülmüştür.Çünkü 802701 yıl sonrasına gittiğinde biliyoruz ki az daha ölüyordu.Birçok kez ölümle burun buruna geldi. 3)Geçmişte veya gelecekte maceradan maceraya koşuyordur.Fakat böyle olsaydı dönerdi.Çünkü kanıtları almak için gitmişti.Fotoğrafları getirip daha sonra tekrar da gidebilirdi serüvenine. Benim tahminim öldüğü yönünde.Zaman makinesini de başkası kullanamadığı için başkasının kullanma olasılığı da yok. SPOİLER BİTİŞİ KİTABIN SONUNA DAİR.
Zaman MakinesiH. G. Wells · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202437,1bin okunma