·152 syf.····Okunma: 25 Mayıs 2019 08:39 Albert Camus - Mutlu Ölüm... Can Yayınlarından çıkıyor. Pek hacimli değil, 140 küsur sayfa. Hayli zamandır kitaplıkta okunmayı bekledi. Camus'nün Yabancı'sı bir tarafa, Camus okumak beni korkutuyor. Metnin içinden çıkamayacağımı düşünüyorum her defasında. Metnin sesini duyamadığım oluyor. Neyse ki Mutlu Ölüm'ün çok güzel, hacimli, neyin neye işaret ettiğini anlatan pek güzel bir ön sözü var. Okumayı düşünenler ön sözü atlamasınlar. Bu kitapta Camus'nün yaşamından izler görünüyor. Yazar'ın çocukluğunu geçirdiği yoksul mahalle, deniz taşımacılığı şirketi memurluğu, Orta Avrupa'ya yaptığı yolculuk, İtalya gezisi, sanatoryum ve Cezayir günleri romanda kendisine yer buluyor. Camus öldükten sonra bu kitap yayımlanmış. Roman alttan alta yoksulluğu, sekiz saatlik iş gününü, toplumsal ilişkilerdeki şiirsizliği, doğallıktan kopmuş varlık biçimlerimizi anlatıyor. Nasıl mutlu ölünür,diye soruyor Camus. Yani bizzat ölümün bile mutlu olacağı ölçüde mutlu nasıl yaşanır? Kitapta hoşuma giden bir yer var, şöyle: "Onun bütün yaşama ve ölme mutluluğu buradan kaynaklanıyordu. Bir hayvan çılgınlığıyla baktığı bu ölümden duyduğu korkunun yaşamdan korkmak anlamına geldiğini anlıyordu. Ölme korkusu, insanın içindeki yaşayan şeye olan sınırsız bağlanmayı açıklıyordu. Yaşamlarını yükseltmek için kararlı davranışlarda bulunmuş olanlar, korkanlar ve güçsüzlüğü yüceltenler, bütün bunlar, ölümden, içine karışmadıkları bir yaşama onun getirdiği yaptırımdan dolayı korkuyorlardı. Hiçbir zaman yaşamadıkları için yeterince yaşamamışlardı. Ve ölüm, boş yere susuzluğunu gidermeye çalışan bir yolcuyu, sonsuzluğa dek sudan yoksun bırakma davranışı gibiydi." Camus, Mutlu Ölüm'de retoriğin içine gömülmüş. Roman için kötü olmuş maalesef. Birbiriyle gevşek bağları olan birçok hikaye var. Ön söze rağmen neyi nereye koyacağınızı şaşırabilirsiniz. Fakat Camus'nün dahilik kıvılcımının parladığı kitap, diyorlar. "Mutlu Ölüm", "Yabancı"nın alt yapısını oluşturmuş ve Camus bu kitabı yazarken aklı "Yabancı"da kalmış. Varoluşçu felsefeye ve "saçma"ya ilgi duyanların ilgisini çekecektir. #albertcamus #mutluölüm #lemortheureuse #canyayınları #roman #varoluşçuluk #dünyaedebiyatı #zorbasahaf #bookstagram #book #kitap