2019 16. kitabı
Okunma: 24 Mart 2019 13:12
Vurun Kahpeye || Halide Edip Adıvar( Kitap Yorumu) . . Herkse yeniden merhaba arkadaşlar! Nasılsınız,iyi misiniz? Herkese iyilik ve sağlık dileyerek yoruma geçiyorum. . Kitabı okuma nedenim edebiyat hocamızın bize bu kitaptan sınav yapacak olmasıydı. Ama kitabı gerçekten çok sevdim. Sınav yapmadı ama iyi ki okutmuş. Neyse kitaba dönecek olursam,sadeleştirilmiş bir baskı olduğu için anlamakta güçlük çekilmiyor. Olay örgüsü de bence gayet başarılı olmuş,bu sayede kitap kendini kısa sürede okutturuyor. Bu roman,milli mücadele yıllarını konu edinmiş bir roman. Kitaptaki Aliye öğretmen karakterteriyle Anadolu halkını yakından inceleme fırsatı buluyoruz. Aliye öğretmen, annesini ve babasını kaybetmiş bir kadındır. Öğretmen olunca da kimsenin gidip görev yapmak istemediği Anadolu'ya gönüllü giderek öğretmenlik yapmaya başlar. Aliye akılı ve zeki olduğu kadar alımlı bir kadındır. Bu nedenle köyde başını örtmediği için çok fazla zorbalığa uğrar. Özellikle kendini hoca sanan 'sözde' hoca Hacı Fettah Efendi, köyü Aliye'ye zindan eder. Halbuki Aliye'nin tek derdi "Toprağınız toprağım,eviniz evim;burası için, bu diyarın çocukları için bir ana,bir ışık olacağım ve hiçbir şeyden korkmayacağım;vallahi ve billahi! " bu yeminini yerine getirmektir. Ama türlü zorbalık ve yanlış anlaşılmalara maruz kalır. Hacı Fettah Efendi'nin bir cümlesini yazmak istiyorum buraya. "Din düşmanlarını istemeyiniz! Onlar ki ellerine güç geçer geçmez kutsallıkları çiğner,kadınlarımızın örtülerini kaldırır,sünneti ve farzı inkar eder,onların kanı kâfirlerin kanı gibi helaldir. Hatta derim ki harhangi bir kuvvet ve hükümet,nereden gelirse ve kim olursa olsun,camilerimizi,dinimizi korursa ona uyunuz!" Buradan da anlayacağınız üzere köyde Yunanlılar hakimken onlara yamak olan sonrasında Kuvay-ı Milliye başarı gösterince zaten en başından beri onları tutuyormuş gibi davranan bir sözde hocadır kendisi. Hani deniliyor ya Istiklâl Mahkemeleri kuruldu ve bir sürü insan idam edildi. Orada idam edilen kesim ortaya böyle safsatalar yayan sözde hocalardı işte. Zaten halk bu dönemde çok karışık neye inanacağını bilmiyor. Ne için kimin için savaştığı hakkında net bir bilgi sahibi değil. Üstüne bir de kendi çıkarları uğruna halkı galeyana getirip,gerçekten görevini layıkıyla yapmaya çalışan Aliye öğretmen gibi insanların yoluna taş koymaya çalışan çıkardı adamın teki. Üstelik böyle söylemler zaten şüphe içinde olan halkı daha da kuşkulandırmaya yetiyor da artıyor bile. Ben daha fazla yazmak istemiyorum çünkü sabaha kadar yazabilirim. Ama romanı okumanızı isterim. Kurtuluş Savaşı yıllarını anlatan iyi bir roman. Bir sonraki yoruma kadar görüşmek üzere. Sevgi ve bol kitapla kalın .
Vurun KahpeyeHalide Edib Adıvar · Can Yayınları · 201913,7bin okunma