Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Biraz uzun ama önemli
Cinsel işlevleri açısından bedenin denetlenmesi, gelenek ve hu­kuk yoluyla gerçekleşir. Örneğin, Türk hukukunda kadın bedenine karşı cinsel içerikli bir suç olarak tanımlanan te­cavüz, “kişilere karşı suçlar” başlığı altında değil, “Adabı Umumiye ve Nizam-ı Aile Aleyhine Cürümler” başlığı al­tında sınıflandırılmıştır. Dolayısıyla tecavüz, “kadına karşı değil, toplum adabına ya da aileye karşı işlenen bir suç ni­teliği taşıyor. (...) TCK, sözkonusu suçu, namus, iffet, şan, şeref kavram­ları çerçevesinde tanımlayarak, aslında, örf, adet ve gele­nekleri korumaktadır. Bunun nedeni, gelenekten sapma olması halinde, cemaatin karşı karşıya kalacağı ceza (bu ceza Tanrısal da olabilir) ya da olumsuzluk, bireyden çok cemaatin bütüne zarar verir. Burada olumsuzluktan kasıt, belirli bir toplumsal güç yapılanması anlamında düzenin bozulmasıdır. Örtünme sorunsalı, bu çerçevede, kadının, ortak top­lumsal alanlarda erkeklerle etkileşime girdiği durumlarda, cinselliği ahlaki denetim altına alma girişimidir. Bunun nedeni, denetimsiz cinselliğin, özellikle de kadın cinselli­ğinin, ahlak dışı ve toplumsal düzene bir tehdit olarak gö­rülmesidir. Bu nedenle, cinsel çekim nesnesi olarak kadın bedeni, özel/mahrem alanda farklı, toplumsal etkileşim alanlarında farklı giyim kodları ile cinselliklerinin baskı altına alınması amacına hizmet eder. (...) Bu bağlamda örtü, sadece, maddi, elle tutulan, gözle görülen kıyafet değildir. Kadının davranışlarını, konuşma­larını, oturuşunu, kalkışını, kısaca herşeyini, mümkün ol­duğunca daha az cazip kılmasını sağlamak üzere kodlamaktır.
··
66 görüntüleme
Neşe okurunun profil resmi
Zaten örtünen hiç kimse tacize uğramamıştı!!
Kaan okurunun profil resmi
Zaten kadının tecavüz vb ugramamak için kiyafetini düzenleme ihtiyacını duyuyorsa, o toplumda ne giyersen giy başına her an kötü bir şey gelme olasılığı vardır.
Edanur Yanıkoğlu okurunun profil resmi
Elinizde bulunan kitap 2005 öncesinden olmalı. Çünkü 2005 yılında yürürlüğe giren yeni ceza kanununda cinsel taciz suçu kanunun 2.kısım: kişilere karşı suçlar, 6.bölüm: cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar bölümünde düzenlenmiştir. Eski ceza kanununda kamu düzeni ve toplum güvenliği daha önemli iken, yeni ceza kanununda birey ön plana çıkarılıp, korunmuştur. Ayrıca cinsel taciz suçunun mağduru sadece kadınlar değil, erkekler de olabilir. Alıntınızı yeni hukuk sisteminin bu yönleri açısından düzeltmek istedim.
Kaan okurunun profil resmi
Teşekkür ederim. 2007 idi sanırım kitabın tarihi.
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.