·152 syf.····Okunma: 06 Ocak 2026 22:58 Merhaba dostlar ️
Yeni yazarlara, yeni tarzlara ve fikirlere ayırdığım bu ayda Sema Kaygusuz'un Barbarın Kahkahası adlı romanını #okudumbitti.
Yazarın son, benim ise yazardan okuduğum ilk kitap olan Barbarın Kahkahası bir motelde olup bitenlerden bir Türkiye panoraması çıkarmış ortaya. Motel sakinlerinden, çalışanlarına herkesin başrol aldığı bu romanda kadın sorunu, eşcinsellik, din, ırkçılık gibi konular işlenmiş. Bu haliyle çok sesli bir roman olduğu söyleyebilirim.
Ayrıca kitabın bir "sembolik polisiye" romanı olduğunu da söyleyebilirim. "işeme" eyleminden yola çıkarak toplumun ahlaki yargılarına bir direniş, başkaldırı veya "ben de varım" tutumu sergilemek gerçekten hayranlık verici. Motelin muhtelif yerlerine "işemek" ile bağ kurulan politik tutumu ve satır arasında sürdürülen polisiye kurguyu gerçekten çok beğendim.
Ayrıca kimsenin dillendirmeye cesaret edemediği acıları, gün yüzüne çıkmamış, bastırılmış kişisel hesaplaşmaları, yok sayılan, derin izler bırakan katliamları da bu kurguya dahil etmesi çok yerinde olmuş.
Okunması kolay, anlamdırılması ve yorumlanması biraz zor olan bu kitap, kesinlikle ikinci kez okunmayı hak ediyor.
Türk edebiyatı okumayı seven herkesin mutlaka Sema Kaygusuz ile tanışmasını tavsiye ediyorum.
Kitaptan fazlaca alıntı paylaşmama rağmen çok sevdiğim iki tanesini buraya da ekliyorum.
Sevgiler
Deniz, kumsal, ve rüzgar, ölen madenciler, ay ışığıyla öpüşen gök, sokaklarda dövülerek öldürülen direnişçiler, her büyüleyici güzellik kadar her kahredici felaket, omuzlarındaki güneş yanıklarına göre gelip geçici şeylerdi.
Karılarımız çocuk baksın yeter. Kız kardeşlerimizi, kızlarımızı takas edelim, düşman erkekleri öldürelim, kadınlarına tecavüz edip dölleyelim, asil soyumuz yürüsün. Ama tabi kadın imgesine öyle bir değer biçelim ki ömür boyu manastıra kapanan rahibeler bile o değere erişemesin. Erkeğin erkeksiliğini koruyabilmesi için Meryem'in bekareti lazım çünkü.