···Okunma: 03 Temmuz 2019 12:00 --Spoiler uyarıcı--
İlk incelemem "Dönüşüm" ile ilgili olacak.İlk olduğu için büyük ihtimalle size kıyasla biraz toy bir biçimde yazacağım ama zaman geçtikçe iyileşeceğimi düşünüyorum.:))
Öncelikle kitap ana karakter Gregor Samsa'nın bir gün uyandığında böceğe dönüşmesiyle başlıyor.
Kitap güçlü bir metafor sanırım.Böyle düşünmemin sebebi Gregor Samsa çevresinden "aniden" farklılaşınca insanlar onu anlamamaya başlıyor ve farklı olması çevresindekilerde ona dair birçok soru işaretleri oluşturmaya yetiyor.Bir böcek olan Gregor Samsa konuşsa bile karşısındakiler onu anlayamıyor fakat Samsa ise onları hâlâ anlayabiliyor ve karşısındaki ona karşı acımasız olanlarla empati kuruyor.Onlara para sağlayan kendisinin yokluğunda çektikleri zorluklara üzülüyor.Bir yandan da yeni bedenine,yeni kendine alışmak için çabalıyor.
Yukarıda "aniden" kelimesine vurgu yapmıştım.Şimdi bu "aniden" ile ilgili konuşacağım.Kitapla ilgili incelemeleri de okudum ve bunların ana fikirlerinin de çoğunlukla hep farklı olanın acı çektiği dışlandığı ile ilgili olduğunu gördüm.
Kitabı okuduğumda ise bunun dışında bir şey fark ettim.Samsa bir süreçle değil "aniden" dönüşüyor.Önceden hiçbir sorun yok ama bu dönüşüm kendisi bile anlamadan oluyor.Belki kendi suçu da değil.
Bu yüzden benim aldığım asıl mesaj "aniden" olan dönüşümün,bir sürece yayılmayan şeylerin çevredekilerde acımasız bir tavır oluşturduğu gerçeği ve kendine de yarardan fazlaca zarar vermesiydi.Üstelik dönüşüme senin sebep olman veya olmaman fark etmeksizin zarar vermesiydi.Zaten sonunda da Gregor Samsa bu olanlara dayanamayıp ölüyor.
Okuyunca bir şeyleri atladığımı hissettirip düşünmeye iten.Birkaç ders çıkarmamı sağlayan oldukça güzel bir kitaptı...