Beyhude Ömrüm
2019 180. kitabı
Beyhude Ömrüm/ Mustafa Kutlu Uzun Hikaye’sini okuduğumda uzun süre tesirinde kalmıştım. Sonra filmini de izlemiştik. Film de kitap kadar güzeldi. Sonra birkaç kitabını daha okumuş Uzun Hikaye tadı aramıştım. Güzel kitaplardı ama o tadı bulamamıştım. Mustafa Kutlu ile ilgili bir kitabı okurken bu kitabı not almıştım. Kitaplığımı karıştırırken buldum ve böylece okuyacaklarım listesine eklenmiş oldu. Nihayet bu sabah herkes uyurken okumaya başladım ve şu an bitirdim. Hüzün doluyum. Hikayeden çok etkilendim sanırım. Mustafa Kutlu kitaplarında Uzun Hikaye tadı arıyorum demiştim ya işte buldum sanırım. Çok güzel, çok sıcak, biraz da hüzünlü bir hikaye. Neden güzel, neden sıcak bulmuştum? Anlatılan hikaye sanırım yaşadıklarıma, gördüklerime, hissettiklerime, büyüklerimizden dinlediklerine çok benziyor. Çevrede olup biteni iyi gözlemleyen, yaşananları güzel yorumlayan, bilgece çıkarımlarda bulunabilen inançlı, değerlerimize, geleneklerimize kıymet veren, bizim köylerimize benzer bir köyde doğmuş, büyümüş bir kahramanın ağzından anlatılıyor hikaye. (Kahramanın hayatı bu kadar nitelikli yorumlaması elbetteki yazıcının marifeti) Üslup lezzetli. Türkçe kaynak suyu gibi duru. Maniler, türküler, deyimler bizden. Yaşanan mutluluklar, acılar çok tanıdık. Kavgalar benzer sebeplerden. Dünyanın gelip geçiciliği, yaşlanmak, ölüm her yüreğin derdi. İçme suyu uzaktaki bir pınardan taşınan, elektriği, yolu, öğretmeni olmayan, çok uzun kışları, bol çilesi olan bir Anadolu köyünde yaşanan BEYHUDE BİR ÖMÜR kitapta anlatılan. Toprağa verilen kıymet, komşuluk ilişkileri, gelenekler, sevdalar, İstanbul’a göç, güçlünün zulmü, akan zaman, değişen şartlar, köylere elektrik-yol-sağlık ocağı,öğretmen vs. gelmesi fakat köylerin boşalması. Kısacası 1940,1950’lerde Anadoludaki bir köy yaşantısına usta hikayeci Mustafa Kutlu’nun bakış açısıyla şahit oluyoruz. Okumanızı tavsiye ediyorum.
Beyhude ÖmrümMustafa Kutlu · Dergâh Yayınları · 201910,1bin okunma