·352 syf.··Beğendi
···Okunma: 26 Temmuz 2019 21:28 İncelemeye geçmeden önce belirtmek isterim ki ilk defa bir incelmeyi yazarken oldukça düşünmem ve öyle yazmam gerektiği kanısındayım.
Kitap bana kalırsa gördüğü popülerliği fazlasıyla hak ediyor çünkü yaratılan düzen ve onun oluşturduğu korku, baskı her çağda insanı etkileyebilecek nitelikte. Kitabın zamanın sosyalistlerine eleştiri olarak mı, yoksa geleceğe ve şu ana bir uyarı olarak mı yazıldığı bir çok çevirmen ve kitap eleştirmeni tarafından tartışılmakta. Bence tartışmakta da haklılar çünkü Orwell kurguyu öyle sağlam yapmış ki herkeste faklı bir bakış geliştiriyor.
Okyanusyada ( Bugünkü İngiltere ve takım adaları kapsayan bölgeyi ifade ediyor. ) yaşayan Winston Smith 1960 civarında ( kurulmuş olan düzen zaman kavramını da büyük ölçüde yok etmiştir.) gerçekleşen devrim sonrası Büyük Biraderin yönetimdeki partinin oluşturduğu baskıcı, zorba, insanlık dışı yaşamın içindeki karakterlerden biridir ve olaylar 1984 yılında geçmektedir. Düşünmenin, eleştirmenin,parti dışında bir yanlılığın,etkin konuşmanın suç olduğu, hayatın her alanın denetlendiği bir dönemdir. Öyle ki seksten alınan zevki bile idare eden bir yönetimin varlığı söz konusu.Bu baskıcı ( kendi içlerinde bu duruma karşı fikirleri devrimcilik ) yönetim insanların kelimelerini, düşüncelerini törpüleyip tamamıyla kendi anlayışlarına uygun hale getirmeyi kendine vazife edinmiştir. Bu durumun karşısında duranların sonu da buharlaşıp yok olmaktır.
Kitap bir distopya olmasına rağmen çok canlı bir şekilde kafanızın içinde canlanıveriyor çünkü yazar net bir şekilde ortamın canlanması için somut ve düşünsel tüm ayrıntıları kurgunun içinde eritmiş. Tabi burada çevirmenin başarısı da göz ardı edilmemeli diye düşünüyorum.
,Benim açımdan okunması uzun süren bir kitap oldu. Sebebine gelince; kitabın ilk 10-20 sayfasını okuduktan sonra kitabın sindirile sindirile ve sakin bir kafayla okunması gerektiğini düşündüm. Bundan dolayı kitabı sessizliğe ulaştığım anlarda okumayı tercih ettim.Bazı sayfaları ve bazı paragrafları okurken iki üç defa okumayı tercih ettiğimde oldu çünkü dediğim gibi sindirilmesi ve tabiri yerindeyse kana karışması gerekiyordu okuduğum cümlelerin.
Benim için farklı bir tarz, farklı bir üslup ve içerik ancak okuması oldukça keyifli. Bana göre ki,tap belli dönemlerde bir kaç defa daha okunmalı. Her okunduğunda daha farklı yerlerden bakış sahibi olunabilecek bir kurgu söz konusu çünkü. Ben okudum. BENCE SİZDE OKUMALISINIZ.
Keyifli okumalar.