2019 36. kitabı
Aldığımda kitabın 100 sayfasını tamamlamıştım ama bitirmek son 3 güne kısmetmiş. Zaten heyecanlı bir kitaptı ama tekrar başlayınca başından kalkamadım resmen. Kalan 300 sayfayı 3 günde okudum. Detaylı incelemeye geçmeden önce kitabın kapağını, çevirisini ve editörlüğünü çok beğendim. Boyut olarak normal kitaplardan bir tık büyüktü. Orijinali nasıldır bilemem ama bu boyutta basılması güzel düşünülmüş. Kitabın başındaki harita, sonundaki terimler sözlüğü de güzel olmuş. Böyle uzun soluklu serilerde harita ve sözlük benim hoşuma gidiyor. Okumayı bekleyen arkadaşlara da şimdiden tavsiye ederim. Kitabın detaylı incelemesine geçecek olursam; kitap aslında daha önce basılan serinin 3000 yıl öncesini ve olayların nasıl başladığını anlatıyor. Dureya'lı Raithe'nin ölümsüz olarak ve Fhrey olarak bilinen Shegon adlı bir tanırıyı öldürmesi ile başlıyor. Burada karşılaştığı ve sonradan yoldaşı olacak Malcom ile büyük bir maceraya atılıyor. Suri isimli bir karakter daha devreye giriyor kitap içerisinde ve sonradan olayın seyrini değiştirecek bir sürü hamle yapıyor. Bu arada Suri bu serinin kilit karakteri olacak bence. İlerleyen sayfalarda ilkel olarak kabul edilen insanlara sıra geliyor. Kabile lideri kocası ölünce dul kalan Persephone kabileyi bir arada tutmaya başlıyor. Yeni kabile lideri Konniger ile arasındaki çekişme olayların fitilini ateşleyen olay oluyor. Fhrey Tanrıları, Tanrı olan arkadaşlarının öldürülmesi üzerine ilkel insanlar olarak gördükleri insanlara savaş açıyorlar ama işler istedikleri gibi gitmiyor. Burada Suri ve daha sonra saf değiştiren Arion (Mitralyit insanı) devreye gidiyor. İlk kitabın sonu ise büyük bir pilot twist ile bitiyor. Burada hiç yazmayacağım ama devam kitaplarında son 2 sayfadaki olay büyük rol oynayacak sanırım. Kitapta bir de iblis olduğu söylenen ve insanları yiyen bir Boz Grin adlı bir ayı bulunmaktadır. Karakterler daha çok var, özellikle Tanrı kısmında ama uzatmamak ve okuma zevki azalmasın diye kısa keseceğim. Kitabın okunmasını tavsiye ederim. Puanım 10/10.
Destanlar ÇağıMichael J. Sullivan · İthaki Yayınları · 2019235 okunma