Spoiler olmadan olmazdı
2019 40. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2019 19:34
"Kitaba adını veren Sineklerin Tanrısı, bu hastalığı, yani insanların içindeki kötülüğü simgeler." Diyordu kitapta. Zaten kitap çocuk kitabı gibi görünüyor ama asla değil. Çocukların saf dediğimiz dünyasından hareketle bazı gerçeklerin gözler önüne serildiği bir kitap. Saldırı sonucu bir adaya düşen bir uçaktan, yaklaşık 10-11 çocuk kurtulabilmiş, hiçbir yetişkin kurtulamamıştır. İki ana karakterle verilmek istenen mesajlar verilmiş. Jack ve Ralph: Ralph eşitliğe, sevgiye ve anlaşmaya inanan, iyiliğe yönelik bir önder; Jack ise kendinden başkasını hor gören, zorbaca bir baskıya inanan, kötülüğe yönelik bir önderdir. Zorbalıktan hoşlanan, her şeyi kan yoluyla işkenceyle çözmeye çalışan bir karakterdir Jack.Bir de Domuzcuk diye bir karakter vardır. Şişmanlığından ötürü ona böyle bir lakap takılmıştır. Adadaki çoçukların hepsinden üstün zekalı olan bu çocuk, kör denecek kadar miyoptur. Her konuşmasında bir mantık yattığı için, çocukların durumunun korkunçluğunu gerçekçi bir gözle görür ve bunu biraz da korkarak dile getirir. Jack bu yüzden Domuzcuk’tan nefret eder. Domuzcuk’u adam yerine koymaması, aşağılaması, faşistlerin aydınlık kafalara karşı duydukları kinin belirtisinden başka bir şey değildir. Biz insanların içindeki iyilik ve kötülük dengesinin güzel bir şekilde yansıtıldığı bir kitap. Her insanın içinde iyilik ve kötülük vardır; bunların hangisinin daha baskın olacağı eğitimle belirlenir. Dediğim gibi, çocuk kitabı gibi görünse de asla bir çocuk kitabı değildir. Tavsiye edilir.
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,3bin okunma