·368 syf.····Okunma: 16 Ağustos 2019 22:40 Puanım 4/5 (%81/100)
Kitap okumaya pek zaman ayıramadığım bir zamanda uzun bir kitaba başlama gibi bir hata yaptım fakat yine de 4-5 gün gibi bir sürede bitirdim kitabı. Neil Gaiman çok sevdiğim ve birçok kitabını okuduğum bir yazar. Kitaba daha başlamadan çok güzel olacağını tahmin ediyordum, okuduğum yorumlar da oldukça olumluydu.
Kitapta ana karakterimiz Richard Mayhew adında sıradan birisi. (Evet oldukça sıradan bizden birisi.) Richard'ın hayatı sokakta yaralı bulduğu bir kıza yardım etmesiyle değişmeye başlıyor. Yavaş yavaş yok olduğunu fark eden Richard normal bir insan gibi kafayı yediğini düşünüyor. Fakat kendini bir şekilde Aşağıdünya veya Aşağı Londra denilen yerde buluyor. Yardım ettiği gizemli kız ise Door adında önemli birisi (neden, nasıl önemli onu siz okuyun) ve iki kişi tarafından avlanıyor. Richard istemese de kendini bu kargaşanın içinde buluyor. Bu bilinmeyenlerle dolu dünyada tek bildiği şey artık hayatının eskisi gibi olmadığı ve kurtulması gerektiği. Macera ve yolculuk temasının da işlendiği okuması güzel bir kitap.
Kitap genel olarak fantastik diye kategorilense de ben birçok bilimkurgu elementleri de buldum. Paralel evren, zaman yolculuğu, başka dünyalar, kapılar (kitapta en çok kullanılan kelime olabilir.) gibi birçok önemli şey var. Ne fantastik, ne bilimkurgu ne de mitolojik elementler gözünüze sokulmuş. Richard ile bu yabancı dünyaya adımımızı atıyoruz ve onun sayesinde biz de yeni şeylerler tanışıyoruz. Kitabın belki de en sevdiğim yanı buydu. Richard'ın karakteri de muhteşem olmuş. Fantastik ve çok ilginç şeylerin olduğu bu dünyaya girince "tamam kardeşim ben zaten hayatım boyunca hazırdım buna hadi gidelim X canavarını öldürelim" gibi klişe fantastik kahraman tavırları yok. Richard'ın odaklandığı şey hayatta kalmak ve bu dünyada neler oluyor onu öğrenmek. Yavaş yavaş Richard'ın karakteri değişiyor ve onun sayesinde bu dünya ile ilgili birçok şey öğreniyoruz. Richard dışında birçok eğlenceli ve ilginç karakterler var. Betimlemeler harika, Gaiman'ın hayal gücü ve bilgisi muazzam ve espriler yerli yerinde ve yeterli. Gaiman okumaya başlayacaksanız kesinlikle tavsiye ediyorum. Amerikan Tanrıları her ne kadar benim favorim olsa da okuması biraz zor bir kitap. Bu kitap ile Gaiman'ın tarzına hakim olduktan sonra diğer tüm kitaplarını okumak isteyeceksiniz.