·144 syf.····Okunma: 20 Ağustos 2019 23:35 #SürgünGezegeni kitabını #okudumbitti
#kitapyorum:
Feminist hareket ve bilimkurgunun kilometre taşlarından olan Ursula Kroeber Le Guin'in okuduğum ilk kitabı. Kitapta gerek kahramanların isimleri, gerekse de olay örgüsü ile okuyucuya bambaşka bir gezegende yaşıyor hissi veriyor yazar. Bu anlamda yazarın hayal gücünü başarılı buldum diyebilirim. Ama kitabın bir bilimkurgu türünde olmasına karşın, hikâyede hemen hemen bunu hiç anlamadım desem yeridir (büyük ihtimalle sıkıntı bende). Bu anlamda kitap ben de bir hayal kırıklığı yarattı diyebilirim.
Kitabın 1963-64'te yazıldığını göz önüne aldığımız zaman günümüz dünyasında halen kendine yer bulabilmesinin bana göre temel nedeni hikâyenin konusundaki ince kurgu: İki farklı halk, ortak bir düşman ve önemli bir karar anı. Ya birlikte savaşacaklar ya da ayrı ayrı yok olacaklar. İşte kahramanlarımızdan Rolery, bu önemli karar anında ortaya çıkıyor ve içinde bulunduğu toplumun tüm zincilerini kırarak hikâyeyi adeta farklı bir şekilde yazdırıyor. Zaten yazar da bu ufak gibi gözüken kişisel isyanın, iki toplumu yeniden yapılandırdığını ifade ediyor.
Enteresan bir şekilde kışın gelmekte olması, yaklaşan Gaal tehlikesi, kar ile birlikte ortaya çıkan karyabani gibi yerlerde sanki Game of Thrones'un kitabını okuduğum hissine kapıldım. George R. R. Martin, #GameofThrones'u yazarken bence bu kitaptan etkilenmiş bir şekilde
Sonuç olarak, beklediğim gibi bir kitap olmadığını ve biraz abartıldığını söylebilirim. Çağını aşan bir eser olması nedeniyle belki ikinci bir şansı hak ediyor.
#UrsulaLeGuin #BirBilimBirFelsefe #ŞehirdenUzakta #PaylaşmakGüzeldir