Ne İÇİN¡¡
2019 8. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2019 13:17
Borges Suç ve Ceza'yı, “Kahramanları bir katil ve bir orospu olan roman” diye ifade ediyor ve ekliyor: “Bana çevremizdeki savaştan daha yıkıcı ve etkileyici geldi." 700 sayfa bir kitabı niye okuyayım? Diye soranlar, filmini izlerim diye dolaşanlar(evet sadece sperm israfı olarak dolaşıyorlar) üstüne üstlük okumadığı halde kitap okuyana da "entelektüel mi oldun la sen" diye alaya alan ilerizekalı dolu bir yaşam da bunları duymak artık olağan dışı bir şey değil. Ama unutmayın* sizi büyüten doğum günleriniz değil okuduğunuz her kitapta, kurduğunuz her hayal de, okurken ortaya koyduğunuz benliğiniz olacak. Peki neden okuyalım Suç ve Ceza'yı? -Dostoyevski için: İnanın bana kitabı elinize aldığınız zaman hiç bir niteliği olmayan sayfalar dolusu boşluğu okuyormuşsunuz gibi, ilerledikçe sözüm ona 'Dostoyevski' ye küfürler savurmasanızda "nasıl bir deli bu kitabı yazabilir, nasıl bir insan böyle deli bir karakter oluşturur?" diyeceksiniz ve ekleyeceksiniz* "peki ne olacak sonun da, ne kazanacağım bu kitaptan?" diyecek, bir çırpıda okuyacaksınız. Etkisi ise tüm hayatınıza maal olacak. -Spesifik deli Raskolnikov, bir yere kadar fahişe Sonya için: Yoksulluğunu, yeri gelince idealistliğini dibine kadar yaşayacak, hastalıklarını damarlarınızda hissedeceksiniz. Neden, neden, neden diyerek sonuna kadar karakteri takip edecek, başlar da hiç ihtimal vermeseniz de gururunuza yenik düşecek haklılık payı* vereceksiniz. Empatiyi sonyayla öğrenecek, gururunuzu en yakınlarınız için onunla kaybedeceksiniz. Ayaklarınıza kapanılacak kadar büyük bir aşkın sahibi olacak, bir adamı dost edinmek* kalıbını onunla öğreneceksiniz. Kaldı mı böyle aşklar:)) - Razumihin için, Svidrigaylov için: İnanın kurgusal olduğunu bildiğim halde kitabın, razumihinin gerçekliğine, Svidrigaylovun son oyununa hayatını koyup nasıl kumar oynadığını göreceksiniz, bu bu gerçek olmalı ama olmalı diyeceksiniz. Son olarak her şeyi, her şeyi unutabilirsiniz. Mutluluğu elde ettiğiniz an da yaşadığınız acıları, aşka sahip olduğunuz an da(en azından öyle kabul edelim) bir önceki denemelerinizi, pişmanlıklarınızı, hayallerinizi hatalarınızı kısaca unutabilirsiniz. Ama bu kitabı unutmak için, evler ve sokakların cezaevi, insanların tutuklu olduğu koğuşunuzda kafanıza bir mermi hediye etmeniz gerekecektir.(gerçi sadece tahmin belki o bile yetmeyebilir:))
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025194,3bin okunma