·352 syf.····Okunma: 13 Ağustos 2019 23:10 Of of of işte bu tam bir edebiyat şöleni, ağız köpürten bir keyif okuması çünkü her sayfasında okur bir savaşçı! Anlaması ne güç; ilk yüz sayfasında, sizi temin ederim ki, kitap akmayacak ama siz her ne hikmetse o yüz sayfa sabretmeyi göze alacaksınız. Yine sizi temin ederim ki ilk elli sayfa boyunca karakterlerin birbiriyle ilişkisini anlamayacak, şayet kitapla sessiz, sakin ve saygılı bir ilişki yerine kavgacı, tutkulu ve sert bir ilişki yaşamayı sevenlerdenseniz pek çok sayfasının ucunu bucağını kıvıracak, isimleri daire içine alacak, hatta ilk sayfasını açıp bir soy ağacı çıkarmayı bile düşüneceksiniz. Bildiğim tek bir şey varsa, o da bu kitabı okurken öyle gönlünüzce dalıp gidemeyeceğiniz, yorgun bir günün sonundaysanız kafanızı dağıtamayacağınız, yatağınızın yanında komidinininizin üzerinde gelişigüzel uzanmasına bakarak uykuya dalamayacağınızdır. Ona vaktinizi, sabrınızı verecek, onu düşünecek, onun yüzünden azap çekecek, ona hayran olacak ancak onu asla tam olarak elde edemeyeceksiniz çünkü bir yerlerde hep bir boşluk kalacak! Sevilen, gerçek bir trajedinin yazarın hayal gücüyle tamamlandığı, apaçık ve resmen büyülü gerçekçilik denebilecek - şu tacı alsak mı Marquez'in başından gayrı?- türde, kölelik diye söyleyip geçiverdiğimiz sözcüğün ya da olgunun ya da yaşanmışlığın, vahşetin, trajedinin, insanlık dramının, yok yok kesinlikle utancının, oluşturduğu arka planı romanın tüm planını oluşturabilecek kadar sağlam çizilmiş bir kitap. Düz bir zaman çizgisi yok, bir uzak, bir yakın geçmişte, bir bugünde, bir yazarın ağzında, bir Sethe'nin, bir Sevilen'in bir bakmışsınız sizin... Hiç bilindik değil, tanıdık bir anlatımı yok, bir de şiir gibi üstelik ama şiirselliğine kaptırıp ne konuyu ne karakterleri unutmuş. Karakterlerin hepsi gerçek, zaten yaşananlar tüm dehşetiyle gerçek, gerçeküstü olanlar da gerçek. Mümkünse mutlaka İngilizce okuyun, dile ne kadar hakim olursanız olun bir elinizde sözlükle okumak zorunda kalacağınızdan eminim ama hiçbir sözcüğü atlamayın, hepsinin anlamına bakın, üzerine yazın. Zaten bir yerden sonra sözcüklerin de önemi kalmayacak. Okuduğum en tuhaf kitaptı. Alışageldiklerimin çok dışında, tarzımdan bambaşka, ne zaman ve nasıl olduğunu bilmediğim bir şekilde, belli ki kendi içindeki büyüyle kitaplığıma girivermiş. Okuduktan sonra ise gözümün önüne, aklıma yerleşiverdi, uzunca bir süre çıkmadı. Tarih yüzümü eğdi, utanç başımı döndürdü. Çok yakın bir zamanda kaybetmişiz yazarı. Yeni tanışmıştık halbuki ki. Ziyan yok, hem kim bilir belki Sevilen gibi, o da bir gün çıkıp geri gelir mi?