Puan vermedi·382 syf.····Okunma: 08 Haziran 2019 00:00 · Edebiyatımızın ilk modern romancısı sayılan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nü Ağustos’ta bitirdim. Meşrutiyet döneminden cumhuriyetin ilk dönemine geçişte Türk modernleşmesini hicvederken, toplumuzun karekteristik özelliklerine de değiniyor Tanpınar. Ruh ve duygu betimlerini çok sevdim. Okurken Proust ve Bergson etkisini de hissettim, Orhan Pamuk romanlarını da anımsadım (Pamuk’un etkilendiği yzarlardan Tanpınar). Romanda eski kelimeler var tabi ki; ancak özellikle düzenli okuyan insanların içinden çıkamayacağı, anlayamayacağı bir metin değil. İlk sayfalardan sonra yazarı diline hemen alışıyorsunuz. Değişik bir kurgusu var kitabın. İlk yarısını çok sevdim, ortalarında biraz sıkıldım, ikinci yarısını nasıl bittiğini anlamadan okuduysam da ilk yarı kadar sevmedim. Genel olarak Türk Edebiyatı’ndaki yeri nedeniyle okunması gerektiğini düşündüğüm; fakat belki de çok yüksek beklentilerle başladığımdan, benim Türk Edebiyatı’ndaki en sevdiğim eserler listesine dahil etmeyeceğim bir kitap.