2019 162. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2019 02:21
Şu ana kadar okuduğum en iyi kitaplardan biri diyebilirim. Çünkü kitabı okurken kitaptaki karakterlerin hepsinden kendinize özgü özellikleri bulup hikayeyle özdeşleşebiliyorsunuz. Ayrıca kitap o kadar sürükleyici ki ,kitabı okurken zamanın nasıl geçtiğini , sayfaları nasıl hızlı okuduğum farkına bile varamadım. Kitabı genel bir degerlendirme yapmam gerekirse, bence Oblomov ve Stolts birbirini tamamlayan iki zıt karakter. Çünkü biri hayattan zevk almaya ve etrafında olan olaylara pek takilmazken, Oblomov tam tersine etrafında olan samimiyetsizligi gördükçe ( tabiki bitkin ve tembel olması tamamen buna bağlı değil.) hayatta onu tutan bir bağın kalmadığını görüyor ve uzaklaştıkça uzaklaşıyor hayattan. Bunu ise bir bitkinlik ve tembellik ile dışarıya vuruyor. Evet bunlar Oblomovu sonunu getirmis olsa bile o güzel ve narin kalbi sayesinde hikayesi çekicilik kazanıyor. Aslında çocukken ailesi onu hayata hazirlasa ve onun çocukken yaptığı şeyleri engellemede belki de böyle bir hayatı olmayacakti, ama şunuda gözden kaçırmamak gerekli belki de hayatı Ştolts'unki gibi olsa idi o güzel kalbini temiz tutamayacak ve sıradan bir insan olacaktı. Tabiki bunu yaşamadan goremeyecegiz. Ayrıca şunu da söylemek isterim. Kitabı okurken biran da gözümde Dostoyevski'nin Yeraltından Notları'nda yaşadığım duyguları yaşadım. Oblomov'a bir yandan "Neden bunu yapıyorsun?" diye sorarken , kitabın sonrasında ne olacağını öyle merak ediyordum ki bir an önce kitaba devam ediyim ve hemen olayları göreyim istiyordum. Dil olarak inanılmaz bir kitap. (SPOİLER)Son olarak aklıma gelmişken Stolts'un Olga ile evlenmesi şunu gostermektedir. Aslında Olga'nin hayalindeki Oblomov, Stolts'tu. Başta bahsetmek istediğim buydu. O çıkarımı buradan yaptım. Kısacası kitabı çok beğendim. Herkese tavsiye ederim.
Oblomovİvan Gonçarov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202149,8bin okunma