Harry Potter ve Ateş Kadehi kitap incelemesi
2019 3. kitabı
Harry Potter benim beğendiğim bir kitap serisi.Dördüncü kitabını da uzun bir aradan sonra okudum.En büyük hatam ise kitapdan önce filmini izlemiş olmam ve hikaye sonuyla ilgili bir çok büyük spoiler almam.İlk üç kitabı okuyup filmlerini izlemiş dayanamayıp dördüncü filmini de izlemiştim.Filmle tamamen benzer olmasa da gözardı edemediğim bazı noktalar oldu.Dördüncü filmden sonrasını izlemedim.Kitapları okumadan da izlemeyi düşünmüyorum açıkçası.Zaten olumlu yönleri çok anlatıldı.O yüzden kısa kesicem.Kitapta yaşanan olaylardaki bazı kilit ipuçlar hikayenin sonunda yapbozun parçaları gibi birleşiyor ve bize hikayeyle ilgili neredeyse hiç açık soru bırakmıyor.Ele aldığı konuları güzel bir şekilde toparlıyor.Hikayedeki dialoklar karakter tasarımları bir çocuk kitabından beklenmeyecek kadar detaylı ve okurken beni kendine bağlayan unsurlar.Hatta kendini güya ciddiye alan kitaplarda bile bazen erkekle kadının konuşma tarzı bile neredeyse aynı oluyor.(Mesela Sarai kitabı)Okuduğunuz her karakteri giderek daha iyi tanıyorsunuz.Kurgu açısından da oldukça renkli bir hikaye.Her kitapda yeni şeyler öğreniyor ve yeni şeyler deneyimliyoruz.Hikaye bizim beklemediğimiz şeyler gösteriyor ve bizi şaşırtıyor.Hikaye ilerlerken gizem düyümleri birer-birer çözülüyor,bu da okuyucuyu heyecanlandırıyor.O yüzden kitabın son sayfasına kadar inatla okumak istiyorsunuz.Tabii daha fazla olumlu yönler gösterebilirim.Ancak buna gerek yok.Okunup tadılmalı.Eğer bir çocuk kitabı olduğunun farkındaysanız ve beklentinizi çok yüksek tutmazsanız muazzam bir hikaye sizi bekliyor.Eğer daha detaylı bir incelemeye ihtiyacınız yoksa,size kitabı hiç bekletmeden okuyun derim. Şimdi gelelim hikayenin sevmediğim kısımlarına. 1.) İkinci kitapta sorun etmedim.Üçüncü kitapda sorun etmedim.Ancak artık gözüme batıyor bu durum.Bazı şeyler tekrar ediyor.Örnek olarak iki üç ve dördücü kitaplarda hikayenin başına Harry'nin geçmişinde yaşamış olduğu şeyleri mutlaka bir sayfada tekrar anlatılıyor.Başından bildiğiniz şeyi tekrar okumak da bir yerden sonra sinir edebilir.Tabii beni ediyordu.Ancak ikinci kez okuduğumda bu düşüncemin yanlış olduğu kanaatine vardım.Çünki bazı olaylar hatırlatılması hikaye dokusunu daha da sağlamlaştırıyor. 2.) Kitapda bazı bölümler önemli bölümlere nazaran çok uzun anlatılmış. İlk kitaplardan farklı olarak burada eğlenceli bölümlerin önemlilere göre daha uzun anlatılmış olması okumayı biraz sıkıcı hale getiriyor.Günlük yaşamı rahat geçip hikayenin esas yerlerini uzun-uzun okuyup şöyle bir heyecanlanalım! diyordum.Ancak hikayeyi rahatlatmak ve okuyucuya nefes aldırmak için oluşturulmuş bölümler resmen uzamış. 3.) Hikaye için ani büyü üretilmiş olması.Örnek olarak ikinci kitapda biçim değiştirme büyüsünün kitabın başından çok zorlu olduğu belirtilmiş ve bunu 60 sayfada öyle anlatmışlar ki biz hakikaten "bunlar önemli bir şey için çözüm üretiyorlar" diyebiliyorduk.Ne de olsa büyü ortada,sadece onu öğrenmek için çabalamak lazım.Ancak bu kitapta bunu göremedim.Koskoca turnuvanın ilk görevini bir sayfada çözüyorlar.Onun için yok karakter korkuyordu heyecanlıydı bunun bir etkisi kalmıyor.Bazı kitaplarda karakterler bizim beklemediğimiz çözümle sonuca ulaşmazlar.Buradaysa karakterin cidden tehlikede olduğunu pek hissedemedim. 4.Hele Ronla Harry'nin küskün olduğu bölümler var ki sonra şıp diye barışmaları resmen tatsızlık olmuş.Yani bazen karakterler fazla çocukça davranıyorlar.Ne de olsa 14 yaşındalar bu kadar basit olamaz. Bu kadar olumsuz tarafını saydım şimdi şeker bir şey söyleyelim.Tat gelsin. Son olarak ekleyebileceğim şey kitapdaki espirilerin çok iyi olduğu.Ben baya bir güldüm.Kitaba eksilerinden dolayı 7 puan verecektim,ama sonu için 8 puan veriyorum.Yinede kitapdan memnun ayrıldım.
Harry Potter ve Ateş KadehiJ. K. Rowling · Yapı Kredi Yayınları · 202336,3bin okunma