2019 53. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2019 01:03
Okuduğum ikinci Zweig kitabı olmasına rağmen yazarın tüm eserlerinde vermek istediği mesajı ve yazma amacını anlatan bir kitap olduğunu düşünüyorum. Ne muhteşem bir yazarsın Zweig, neden intihar ettin? Hitler’in baskısına dayanamamış olman çok üzücü ama eminim intihar etme sebeplerinin arasında başka nedenlerde yer alıyordur. Dip not; nedenini anlamak için tüm kitaplarını okuyacağım. Olağanüstü bir gece, adından da anlaşılacağı üzere kahramanın yaşadığı tek bir gece hayatının kalanını değiştiriyor. Olmak istediği kişiyle olduğu kişi arasında sıkışıp kalan bir adamın iç dünyasıyla olan hesaplaşmalarını ele alan bu modern klasik sizi okurken bir kere değil birçok kere düşündürüyor. Ben bunu yaptım ama neden yaptım? Gerçekten istediğim için mi yaptım, yanlış olduğu için mi yaptım, yapmaya mecbur kaldığım için mi yaptım?.. Düşündüm, çok kez düşündüm, ben olsam ne yapardım? Sürekli düşündüren, düşündükçe kendini sevdiren, sevdikçe okutan, okudukça yeniden düşündüren bir eser. Çünkü o bir Zweig. Çünkü o insan psikolojisini en iyi analiz edebilen, başkalarının 10 sayfayla anlatmaya çalıştığını tek bir cümleyle anlatabilen, kendisinden öğreneceğimiz çok şey olan bir adamdır. Bakınız kitabın en güzel alıntısıyla örnek vereyim; “Bir kez kendini bulmuş olan kişinin bu yeryüzünde yitirecek bir şeyi yoktur artık. Ve bir kez kendi içindeki insanı anlamış olan bütün insanları anlar.” Kısacık ama darbe etkisi yaratan bu kitabı mutlaka okumanızı öneriyorum. Ben yazarın tüm kitaplarını okuyacağıma dair kendime söz vererek yorumlamamı bitiriyorum. Saygılar.
Olağanüstü Bir GeceStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2023171,7bin okunma
Ben de yazarın "satranç" kitabını okumuştum.Yazar okuyucuya kendi gibi düşündürüp, okuyucunun o psikoloji içine girmesini sağlayabiliyor.İntihar sebebini merak etmeniz bende de bir merak uyandırmadı değil :) Ben de bu kitabı okuyacaklarım arasına alıyorum.Umarım aradığımız neyse buluruz kitaplardan:) . İyi okumalar :)
Merve K.
Hemingway olsun Zweig olsun intihar eden yazarlara karşı ayrı bir merakım var, ancak bu kitap hepten meraklandırdı. Yazarın tüm kitaplarını okumalı görüşüründeyim, hoş aradığımızı bulacağımızı pek sanmasam da belki yaklaşırız ;) Edhem teşekkürler size de keyifli okumalar :)