Puan vermedi·264 syf.··Beğendi
···Okunma: 15 Eylül 2019 22:35 Sinema filmleriyle tanınan Derviş Zaim 1992 yılında yazdığı Ares Harikalar Diyarında romanıyla Yunus Nadi Roman Armağanı'nı kazanmış. Araya bir sürü sinema filmi koyduktan yıllar sonra Nisan 2019'da yeni kitabı Rüyet ile karşımıza çıkıyor.
Rüyet; bakma, görme anlamlarına gelen eskimiş bir kelime. Eserin içine bu kavram oldukça çok işlemiş zira eser boyunca bir geçmişe bir geleceğe, bir Doğu'ya (Hüsn ü Aşk, Tusi) bir Batı'ya (Spinoza) bakmaktayız.
Eserin merkezinde Şeyh Galip'in Hüsn ü Aşk mesnevisi yer alıyor. Başkarakter Sine kendi labirentinde kaybolmuş, aile şirketleri olan Mandala Mimarlık Mühendislik Planlama'da mimar olarak çalışmaktadır. Ancak günümüz mimarisinden sıkılmıştır ve modern sanatlara ilgi duyup bir dış uyaranın rüyalara nasıl etki ettiğini merak ederek insanların rüyalarını dinleyip kaydetmek ister. İlk etapta uyaranlar arasında uyuyacak olanlara içinden beyitler okunacak olan Hüsn ü Aşk ve mekan olarak seçilen Galata Mevlevihanesi. Bu amacını gerçekleştirmesinde de yardım edecek kişi iş arkadaşı Hayret olacaktır. Tam o sırada Sine amcasının evinde 1. Dünya Savaşı yıllarından kalma bir Osmanlıca anı kitabı bulur. Kitapta Muhip Muhabbetoğlu ile Rana'nın aşkı vardır. Rana için Muhip'in çektiği sıkıntılar...Sine bu hatıratta kendi hayatıyla paralellikler kuracaktır.
Hüsn ile Aşk, Rana ile Muhip, Sine ile Hayret ve Hakan ilişkileri o kadar iç içe geçiyor ki karakterin kendi dünyasındaki labirentin içine artık biz de giriyoruz. Bir yerden sonra o rüya alemine dalıyor acaba Sine ile Muhip aynı kişi mi? Yoksa bütün bunlar bir rüya mı soruları zihnimizi kurcalıyor.
Eserin son bölümlerinde Sine kaldığı otelde müşteriler için hazırlanan mumdan kayıklar görmüştü. Daha sonraları o kayıkların yüzdürüldüğü nehir dökülen gaz sebebiyle alev almıştı. İşte o kısım Hüsn ü Aşk'ta geçen "Ateş denizlerinde mumdan gemiler yürütmek" ifadesini çağrıştırdı.
Yazılacak çok şey var çünkü eser gerçekten çok katmanlı ama burada kesiyorum. Belki sizler de okursunuz da sonrasında uzun soluklu sohbetler ederiz.
Herkese iyi okumalar...
(Sırada muhtemelen bu kitabın esinlendiği Derviş Zaim isimli Rüya(2016) filmini seyretmek var.)