2019 4. kitabı
Başlarda alışamadığım, hatta çeviri sorunu olduğunu düşündüğüm, okudukça sevdiğim gerçekten tuhaf bir üsluba sahip olan Kurt Vonnegut savaşta yaşananların duygusal ve psikolojik etkisini çok güzel ifade etmiş. Bunun yanında kitaba kattığı zamanda yolculuk, Tralfamador gezegeni gibi fantastik ögeler Mezbaha No.5'i bu konuda yazılan diğer kitaplardan ayıran en önemli özelliği olmuştur. Kitabı okumaya başlayana kadar hakkında bilgiye sahip olmadığım Dresden Bombardımanı hakkında edindirdiği fikirler ise savaşın acımasızlığını okura hissettirirken aynı zamanda gerçekliğini de yüzüne vuruyor. Bu savaşta Amerika'nın izlediği politikayı ve genel olarak Amerikalıları acımasızca eleştiren Amerikalı yazar Kurt Vonnegut; kitapta yarattığı bir karakterin yazarlığı üzerinden kendini de eleştirmekte, açıkça iyi bir yazar olmadığını belirtmektedir. Bu fikrinde haksız da sayılmaz. Kitapta yazar olan bu karakterin yazdığı kitaplar bana okuduğum kitaptan daha ilgi çekici gelmişti. Gerçekten yazılmış olsa mutlaka alıp okurdum. Yani bana kalırsa kitaptaki yazar Kurt Vonnegut'tan daha iyi bir yazar olabilirdi ve bu kitabı daha iyi bir yazar yazmış olsaydı gerçekten çok daha başarılı ve bilinen bir kitap olurdu. Yine de Kurt Vonnegut'a ve düşünme biçimine bu kitabı okurken hayran oldum ve diğer kitaplarını da alıp okumayı istiyorum. Kısaca yeniliğe açık olmayan, farklı şeyler denemek istemeyenlerin aradığını bulamayacağı bir kitap.  Bu kitaptan alınabilecekler tamamen kişisel. Bana çok şey katarken başkasına hiçbir şey katmayabilir veya tam tersi. Mezbaha No:5 Kurt Vonnegut
Mezbaha No:5Kurt Vonnegut · April Yayıncılık · 20152,148 okunma