···Okunma: 28 Eylül 2019 15:22 Genellikle 'Hayvan Çiftliği' ve '1984' eserleriyle tanınan George Orwell'in 33 adet makalesinin birleşmesiyle oluşmuş bu kitap. Kitabın adı 'Edebiyat Üzerine' olsa da siyasi, kültürel, sosyolojik meseleler üzerine de derinlemesine kafa patlatılmış. Kitapların pahalı olmasından tutun, radyo ve şiir, Stalin, solcuların iki yüzlülüğü gibi dönemin tüm sorunlarına parmak basılmış.
Bu kitabı okursanız George Orwell'in tam olarak siyasi görüşlerini anlayabilirsiniz.
Kitabın bölümleri:
-Yolculuk Notları
-Yeni Kelimeler
-Jack Hilton'ın English Ways'i Üzerine
-Edebiyat ve Sol
-Sosyalistler Mutlu Olabilir mi?
-Dilediğim Gibi
-Kitaplar Çok Mu Pahalı?
-Bayağılaşmadan Komik Olmak
-İstiridyeler ve Siyah Bira
-Palinurus'ın The Unquiet Grave: A World Cycle'ı Üzerine
-Şiir ve Mikrofon
-Bilimkurgu Üzerine Kişisel Notlar
-Basın Özgürlüğü( Hayvan Çiftliği)
-Saçma Şiir: The Lear Omnibus
-Sayfiye Yerleri
-Yazmanın Bedeli
-Hayvan Çiftliği'nin Ukranya Baskısına Önsöz
-Lady Gregor's Journals Üzerine
-Spearhead: Ten Years' Experimental Writting in America Üzerine
George Orwell bu kitabında Komünizmi, Stalin'i ve İngiliz entelektüellerini topa tutmuş. Hayvan Çiftliği'nin zorlu basılma sürecini ve gelen tepkileri tüm içtenliğiyle belirtmiş. Sosyalist olmasına rağmen SSCB'den nefret ettiğini belirtmiş. Kısacası Orwell ya Faşist olacaktı ya da Sosyalist, o da çok yakın olmasa da Sosyalizmi tercih etti.
"Savaş bir kere başladığında tarafsızlık diye bir şey söz konusu değildir." - Orwell
Eğer ki bir Orwell'ın fikirlerini merak ediyor ve birden fazla konuyu inceleyen kitapları seviyorsanız bu kitap size uygun. Benim tek sevmediğim nokta -belki de bu benim cahilliğimdendir- ismini bilmediğim çok fazla dergi, yazar ve edebi romanların incelenmesi oldu.