Bir terapi kitabı arıyorum? Hepsi diğerlerini kötülüyor, sürekli kendini övüyor. Başka kitaplardan bağımsız olarak sadece kendisiyle ilgilenen ve güzel bir içerik barındıran bir kitaba ihtiyacım var. Kurduğunuz cümleler bunlar veya buna yakın cümleler ise, hoşgeldiniz. İyi Hissetmek; depresyona dair yazılan 1000 kitap arasından lider seçilmiş. Ruh saplığı uzmanlarınca en çok tavsiye edilen (Birleşik Devletler) kitabı olmuş. İyi Hissetmek, kendinize olan borcunuzdur, diyerek de güzel bir başlangıç yapılmış.
=> Kitabımız 6 bölümden oluşuyor. Bu bölümleri de içeriğine şu linkten ulaşabiliriz: eksiup.com/p/5a236704o2rz
=> Duygu bozukluklarını tedavisi ve bunlardan korunmada yeni bir yöntem; depresyon belirtilerini geleneksel yöntemlerden ve ilaç tedavisinden daha hızlı azaltan tedavi. Bilişsel Terapi. Bunun en güzel yanıysa kendi kendimize öğrenme şansımızın olması.
=> Kitapta bir de duygularımızı ölçmek için test vardı, onu eklemeden geçemeyeceğim. Duygudurum Testi denilen bu testte bizlere yanıt verme şansımızın olmadığı 25 soru yöneltilmiş. Bunları buraya vererek hepimizle paylaşmak ve kendimizi ölçmek için bir fırsat aracı görüyorum:
eksiup.com/p/im237031aybj
Cevaplar da burada:
eksiup.com/p/ni237072vb4k
=> Bilişsel Çarpıtmalar, tıp deyimi gibi oldu, yani karşılaştığımız durumu olumsuz olarak değerlendirmelere ait 10 örneğimiz var. Bunların çoğunu günlük hayatımızda kullanıyoruz. Bunları da grafik olarak eklemek istedim.
eksiup.com/p/bx237735ep89
=> “Gerçek özgüvenin kaynağı nedir?”
=> Etkinlik ve testlerle dolu olan kitabımızda harika bir konuya eğilinmiş. Sigara. Bu konuda tedavi alan arkadaşlar da bilirler ki ÜCRETSİZ olan sigara bırakma hattında bol bol konuşur, neler yapabileceğinizden söz eder ve hatta bunun kursunda da eğitime gittiğinizde molalarda sigara içen eğitmenleri görürsünüz. Sigara bıraktıracak diye gittiğiniz eğitmen, sigara içiyor. İlginç. Korku teknikleri ve sigara bağlı hastalıkların görüntüsü sizi daha fazla agresifleştirir ve agresifken olumlu bir şey yapan insan ben şimdiye kadar görmedim. Peki, ne yapılabilir? Sigara içersem ölürüm, kanser olurum, kolum bacağım kesilir gibi saçma ve mide bulandırıcı fikirler yerine şunu yapabiliriz: Sigara İçmezsem Ne Olur? Hemen olumlu cevapları hazırlayalım çünkü olumsuz cevaplar beyin ÇEVRİMDIŞI haldeyken verilir. Sağlığım düzelecek, kendime saygım artacak, aktif bir insan olacağım, yokuş çıkarken nefese kalmayacağım, nefesim temizlenecek ve harcamak için daha fazla PARAM olacak. Son maddeyle ilk maddeyi yer değiştirecek insanlar bile tanıyorum.
Tek yapmamız gereken OLUMLU bir sonuç tablosu oluşturmak. Olumsuzu zaten sıkça yaşıyoruz. Bence bunu yapabiliriz, içimizde o güç var. Bu arada benim sigarayı bıraktığımı biliyor musunuz? 3 sene oldu yani bir TEBRİK alırım.
=> Kaybedemem Sistemi. Adından da anlaşılacağı üzere bir olumsuzlukta hemen işi bırakıp sağa sola savrulmak yerine nasıl daha iyi olabileceğinizi anlatan güzel bir sistem. Ayrıca şunu diyeyim. Her konu, her bölüm öylesine dolu ki buraya yapacağım DÜRÜST ve YETERLİ, yani kırpılmamış ve konularını açıklayacağım bir inceleme, aylar önce yaptığım ve sitemizin en uzun incelemelerinden birisi olan 36 sayfalık incelemeyi gölgede bırakır. O kadar dolu bir kitap ve arzu eden herkes yıllar sonra bile iletişime geçsin, hallederiz.
=> Eleştiriler, sinirimizi bozduğunda ne yapabiliriz? Verilen karşılık nasıl olmalıdır? Bir eleştiriye ya da genel anlamda söylenen sözlere karşılık verilen aşırı duyarlılık nasıl bertaraf edilir?
=> Kızgınlık. Neden sürekli sinirlisiniz? Özellikle biz Türklerin eline bu bölümü kitapçık yapıp vermek gerekiyor. Yolda gidiyoruz, bazen bende sinir oluyorum motor becerileri yavaş diye ama, bizim valide hanıma araba sürmeyi öğretiyorum. Günlerden Pazar ya da Cumartesi oluyor. Adam geliyor DAT DAT DAT DAT. Yahu kardeşim sabahın 9’u, kimse uyanmamış diye çıkıyoruz yapıyoruz. Sanarsınız saat Pazartesi Akşam 17.00. Bu nasıl bir agresiflik. 1 oldu 2 oldu derken en sonunda el frenini çektim indik ve karakolluk olduk. Yani demek istediğim sakin kalmayı ve anlayışlı olmayı öğrenmeliyiz. Birbirimize sürekli anlık sinirle agresif davranıp kalbimizi kırmanın olumlu hiçbir tarafı yok, olamazda zaten.
Peki, ne yapabiliriz? Misalen sinirlenince bağırıp çağırınca hatta küfredince (bak neler de diyorum) çoğumuz iyi hissederiz. Bir rahatlama gelir içimize. Ben genelde duvara karşı ediyorum da bir gün dile gelip karşılık verirse naparım bilmiyorum. Peki bu anlık öfke patlamalarında İYİ HİSSEDİYORUM dedik. Bu tarz agresifleşince bize gelen hisleri (iyi hissediyorum, bostan korkuluğu olmadığımı görsünler, kullanılmak için burada olmadığımı kanıtladım) yazalım. Sakinleşince de bunların ne gibi sonuçları olduğunu yazalım. Misalen İYİ HİSSEDİYORUM dedik. Sonra bir bakıyoruz ki agresif davrandığımız kişi 3 gün sonra bizim sinirimiz geçip sakinleştiğimiz bir zamanda halen bize karşı KIRGIN. Demek ki sonuç olarak BİR İLİŞKİ TATSIZLAŞTI diye bunun karşısına yazacağız. Bu tablo inanın çok verimli oluyor.
=> Suçluluk, Depresyon, Onaylanma Beklentisi, Sevgi İhtiyacı, Mükemmeliyetçilik gibi konuların derinlemesine işlendiğini görmek bana harika hissettirdi.
Güzel ve faydalı bir eser olduğunu düşünüyorum. Bence okunabilir ve hatta kütüphanede sürekli durması gereken bir kitap. Misal, stresli mi hissediyorsunuz? Açın kitaptan hemen stresle alakalı bölümü, okuyun. Kendinize gelin. Ne yapabileceğinizi görün. Grafikler, tasarımlar, içi ‘Dolu’ yazılar. Her şey kıvamındaydı. Keyifli okumalar, mutlu pazarlar dilerim..
İyi HissetmekDavid Burns · Psikonet Yayınları · 201815,4bin okunma