Menekşeli Vadi
2019 2. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2019 22:51
Başlamadan önce Sait Faik'in öykü kurgulamasında ne kadar usta olduğunu belirtmeden geçmeyi bir kusur bellerim. Başka bir ten, başka bir hayat, başka bir serzeniş arayışı içinde olan yozlaşmış bir şehirin soğuk kaldırımları ve o kaldırımda çiçek satan bir Bayram... Yedi sene evvel evini, eşini, çocuklarını, ana-babasını bırakıp, Beyoğluna çiçek satmaya gidip, büyük şehrin içerisinde kaybolan Bayram'ın öyküsü anlatıyor Sait Faik... Tutkulu Seher takıntısı, içkiyle kendinden geçişler, meyhanelerde aranan teselliler... Burada belki söylenebilecek bir şey, Bayram gibilerinin çoğunun hiçbir zaman geri dönemediği, koca şehirde yitip gittiği. Bu öyküyü okurken yakın çevremin serzenişini, zorluğunu anımsadım.. Evini Ailesini terk edip, Sehere, meyhaneye cezaevlerine giren bayram sekiz yıl sonra menekşeli vadiye döner. Dönerken ki hislerini bilemesemde yüreğime buruk bir sevinç çöktü. Anlatıcının, bir yıl sonra, Mecidiyeköyü taraflarındaki bir lahana tarlasında görüp, kendisini tanıyamayan Bayram'ı, artık o şehirdeki yaşamını tümüyle yok sayan, unutması gerektiğinin bilincine ermiş başka bir Bayram'ın işareti olarak yorumladım. Ayrıca Vesikalık Yarim filmi de Sait Faikin bu öyküsünden ilham alınarak beyaz perdeye uyarlanmıştır. Ayla YAYAN
Lüzumsuz AdamSait Faik Abasıyanık · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201710,4bin okunma