Puan vermedi·528 syf.··Beğendi
···Okunma: 15 Ekim 2019 20:59 Benim için çok keyifli bir kitaptı. Yormayan, rahat okunan bir kitaptı. Sadece kadın erkek ilişkileri üzerine kurulu kitaplar bana hitap etmese de severek okudum. Bunda Nurullah Ataç'ın çevirisinin çok büyük bir katkısı var. Kitap mektup tarzında yazılmış. Sanırım mektup tarzında yazılan ikinci romanmış. Mektuplaşanlar ise Fransız sosyetesi yani soyluları. 1782 yılında yayınlanmış ve yayınlandıktan sonra da büyük bir tepki çekmiş. Tepkiyi gösteren tabiki yine soylular olmuş. Çünkü kitap Fransız soylularının ahlaksız yaşamını anlatıyor. 1824'te kitap mahkeme kararıyla yasaklanıyor ve 1833'ten 1894'e kadar yeni baskı yapılmıyor. 1782 yılında yayınlandığında kitapla ilgili yorumlar "rezalet" olarak ifade edilmiş buna rağmen birinci baskı da hemen tükenmiş. Laclos yaşadığı dönemde hem soyluların hem de devrimcilerin sevmediği bir kişi olmuş. Sevilmemesine rağmen en çok okunan yazar olmuş. Hatta Marie Antoinnette'in kütüphanesinde de bu kitabın özel basımı bulunmuş. Elimdeki kitabın 1969 basımı olması benim için ayrıca değerliydi.