Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık hükümranlığı döneminin 400 yılı muhteşem geçmiş. 400 yıl boyunca enflasyon % 0-1 aralığında gerçekleşmiş, ekonomi sürekli fazla vermiş ve devlet bir refah devleti olmuş. Ancak bu dönemde eğitim aynı şekilde gelişememiştir. Okur yazarlık maalesef bir ayrıcalık olarak kalmıştır. Refah toplumu olduğu dönemlerden gerileme dönemine kadar (1400-1730) 143 adet dini içerikli eser yazılmış (diğer hususlarda bir bilgi bulamadım.) Cumhuriyet döneminde ise bir okuma yazma seferberliği başlatılmış 1924'den 1950 yılına kadar; 45000 adet Kuran-ı Kerim tercüme ve tefsiri (19'ar cilt), 60000 adet Buhârî hadisleri tercüme ve izahı (12'şer cilt) olmak üzere 352000 takım dini kitap bastırılmış ve yurdun dört bir köşesine dağıtılmıştır. Halkının cahil kalması kimin işine yarar düşünmek lazım. Osmanlıdan bize ulaşan bir icat yok. Aynı millet Cumhuriyetin ilanından sonra ise tıpta, fizik ve kimyada matematikte bilimsel bir sürü icat yapmıştır. Bunları Osmanlı'yı eleştirmek için yazmadım. Eleştirmek haddime değil. Ecdadımız çok büyük işler başarmış bütün dünyaya parmak ısırtmış... Diyorum ki bir de okuma yazma oranını % 30'lara cıkarabilseymişiz. Belki bir 300 yıl daha yaşarmış koca devlet.
·
5 görüntüleme
Derya Berber Tali okurunun profil resmi
Osmanlı bilim adamlarına önem verdiği dönem de Avrupa Cahiliye dönemindeydi;Sadece Osmanlı da diyemeyiz Türkler her zaman bilime önem vermiştir ;ancak dönemleri o dönemin şartları ile değerlendirirsek ve dönemleri birbirinden kesin çizgilerle ayırmayı bırakırsak bu konuda doğru bilgiye ulasiriz.
Kâmil okurunun profil resmi
Ben Coğrafya Öğretmeniyim. Piri Reis'in haritasını da unutmamak lazım.
Derya Berber Tali okurunun profil resmi
Avrupalılar psikolojik rahatsızlıkları içine cin kaçtı gibi yorumlarken (hala buna inanan kesimler var)İbn i Sina müzikle tedavi yöntemi kullanıyordu.
Kâmil okurunun profil resmi
Sorularınızı seve seve cevaplandırırım. Ne demişler "bilgi paylaştıkça artar." Hepinize iyi geceler diliyorum.
Derya Berber Tali okurunun profil resmi
Ben yine dönemin şartları dikkate alınmalı diyorum,Basucumda kitap sorularınız için tabiki seve seve cevaplarız elimizden geldiğince, herkes iyi geceler benden de..
Derya Berber Tali okurunun profil resmi
Osmanlı döneminde yetişen bilim adamlarını da unutmamak lazım.
Kâmil okurunun profil resmi
Askeri alanda ilk kamalı top Osmanlılar tarafından yapılmıştır. Yani o zamana kadar ağızdan dolan top varken ilk defa namluya arkadan kama dediğimiz kapak tertibatı yapılarak namluya mermi sürme işlemi uygulanmıştır. Varsa bildiğiniz başka icatları konuşalım.
Başucumda Kitap okurunun profil resmi
Halkın okuyan, yazan kısmını çoğaltmak, akla, bilime, fene, düşünceye saygısı olan, kendi düşüncelerinle bilimi dahi karşılaştırdığında bilimi seçmemizi isteyen Atatürk ve O'nun inkilapları olmasaydı biz bu raddeye biraz zor gelirdik diye düşünüyorum. Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerinden en fazla tekrarlananlar bilimle, akılla ilgili olanları. Her okuduğumda, gördüğümde, duyduğumda, rastladığımda şaşırıyor ve gıptayla bakıyorum. Sonrakiler eline Kur-an'ı alıp ben bu kitap terbiyesiyle büyütüldüm diyerek, Allah'ın insana verdiği en önemli özelliğin "akıl" olduğunu bilerek insanlara aklını kullanma imkanı vermediler, bilimin ilerlemesine önayak olmadılar. Bilimde, Avrupa derecesine yükselemememizin sebebini de buna bağlıyorum, bilmiyorum yanılıyor muyum ?
Başucumda Kitap okurunun profil resmi
Hakkında hiçbir araştırma yapmadığım ama Din ve Tarih hocalarımın dediği bir icat daha var. İlk denizaltını da Osmanlılar yaptı.
20 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.