Gönderi

Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık hükümranlığı döneminin 400 yılı muhteşem geçmiş. 400 yıl boyunca enflasyon % 0-1 aralığında gerçekleşmiş, ekonomi sürekli fazla vermiş ve devlet bir refah devleti olmuş. Ancak bu dönemde eğitim aynı şekilde gelişememiştir. Okur yazarlık maalesef bir ayrıcalık olarak kalmıştır. Refah toplumu olduğu dönemlerden gerileme dönemine kadar (1400-1730) 143 adet dini içerikli eser yazılmış (diğer hususlarda bir bilgi bulamadım.) Cumhuriyet döneminde ise bir okuma yazma seferberliği başlatılmış 1924'den 1950 yılına kadar; 45000 adet Kuran-ı Kerim tercüme ve tefsiri (19'ar cilt), 60000 adet Buhârî hadisleri tercüme ve izahı (12'şer cilt) olmak üzere 352000 takım dini kitap bastırılmış ve yurdun dört bir köşesine dağıtılmıştır. Halkının cahil kalması kimin işine yarar düşünmek lazım. Osmanlıdan bize ulaşan bir icat yok. Aynı millet Cumhuriyetin ilanından sonra ise tıpta, fizik ve kimyada matematikte bilimsel bir sürü icat yapmıştır. Bunları Osmanlı'yı eleştirmek için yazmadım. Eleştirmek haddime değil. Ecdadımız çok büyük işler başarmış bütün dünyaya parmak ısırtmış... Diyorum ki bir de okuma yazma oranını % 30'lara cıkarabilseymişiz. Belki bir 300 yıl daha yaşarmış koca devlet.
·
5 görüntüleme
Kâmil okurunun profil resmi
Leonardo da Vinci'nin çizimleri gibi çizildiler ama yapılamadılar.
Derya Berber Tali okurunun profil resmi
Biz şimdi Uluğ Bey,Takiyüddin, Ali Kuşçu ,Akşemsettin ondan önceki dönemde yaşamış İbni Sina ve sayamadigim degerleri yok mu sayıyoruz?
Kâmil okurunun profil resmi
Çok değerli insanlar var, ancak sorun topluma mâl edilememesi. Cumhuriyetin kazanımlarının da topluma mâl olması 70'li yıllara denk geliyor. Insanımızın birikim kazanarak merak edip araştırmaya başlayabilmesi için bu kadar zaman geçiyor.
Başucumda Kitap okurunun profil resmi
Ben Derya Berber Tali'ye sormuştum fakat bu da iyi oldu. Sevmeye başladığım alanlarla ilgili çok sorum olur benim. Cevaplarsınız diye düşünüyorum. :)
Derya Berber Tali okurunun profil resmi
Aa pardon evet Basucumda kitap branşım Sosyal bilgiler
Kâmil okurunun profil resmi
Beğendiğim bir fıkra var, müsadenizle anlatmak istiyorum. Genç bir adam hocasına gitmiş ve "Hocam adam olmak için ne yapmalıyım" diye sormuş hocası da "Üç üniversite bitirmen lazım" demiş. Bunun üzerine adam azmetmis ve üç üniversite bitirmiş. Hocasına giderek "Hocam üç üniversite bitirdim, şimdi adam oldum mu?" Demiş. Hocası " Yanlış anlamışsın üniversitenin birini deden, birini baban birini de sen bitirecektin" demiş. Yani demem o ki bilimsel çalışmalar tesadüfen değil sistematik olmalı
Kâmil okurunun profil resmi
Toplum topyekün gelişmeli bir tarafından geri kalırken bir tarafı gitmeye kalkmamalı
Derya Berber Tali okurunun profil resmi
Bu konu da size katılıyorum Kamil Bey birileri mi bizi oyuna getirdi ,yoksa biz mi açılamadık bilmem ama ,değerlerimizin yıllar hatta yüzyıllar sonra değeri anlaşılıyor.
Kâmil okurunun profil resmi
İslam İmparatorluğu'nun ışıltısı 800 - 1100'lü yıllar arasında en yüksek dönemini yaşamış sonra sönmeye başlamış. Bahsi geçen tüm bilim insanları o dönemde yetişmiş. Peygamber Efendimiz den sonra yaşanan gelişmeler bilimsel alt yapıyı hazırlamış. Osmanlı İmparatorluğu 600 yıl yaşamasına rağmen İslam imparatorluğunun ivmesini yakalayamamış. Bugün Avrupa üniversitelerinde (malesef bizde değil) hâlâ o dönemin kitapları kaynak olarak kullanılıyor.
Başucumda Kitap okurunun profil resmi
Siz tarih öğretmeniydiniz değil mi ?
20 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.