2019 195. kitabı
ilk bölümünde çok zorlanarak okudum.Klasik bir 20. yüzyıl şaheseri olduğu için kendimi anlamak zorunda olduğumu hissederek okuduğum ama acaba sorun bende mi yoksa kitap mı anlaşılır değil diye ikilemlere düştüğüm kitap.Bir ailenin dağılışını üç kişinin gözünden anlatılması:İlk bölüm Compson ailesinin garip ve özürlü üyesi Benjaminin gözünden.Cümleler kopuk, anlaşılmaz,kimin kim olduğu belli değil hangi Compson dan bahsediyor , şimdiki zaman mı geçmiş mi gelecek mi anlamakta zorlanacağınız bir zorlu bölüm.Çünkü yazar oldukça azami bir betimlemeyle anlayışı tamamıyle okuyucuya bırakmış.Eh bazen öyle bir cümle geçerki duruma cuk oturan , soyut ve özgün bi cümle...Faulknerin kaleminin sihrini o an hissederim.Güzeldi ,Doğal, Özgün ,Gerçek ...Benjaminin duyduğu toprak kokusu gibi yazarın bilinçaltı saçılmalarını aralara yayması ,Benjamine Caddie nin terliğini verince susması .. Kardeş ilişkileri hafifmeşrep bir kızın toplum ve aile arasındaki yalpalanmaları ve Kaderin isimlerle oynadığı oyunlar...İnce güzel hoş bir sürü noktalar yakaladım.Titizlikle okunursa kıymetini anlayacağınız bir kitap.Yoksa bir çok derinliği üstünkörü geçersiniz .
Ses ve ÖfkeWilliam Faulkner · Yapı Kredi Yayınları · 20263,111 okunma