·592 syf.····Okunma: 21 Ekim 2019 20:15 (Spolier İçerir) Bu kitabı çok merak ederek aldım. Daha önce Fİ, Pi, Çİ üçlemesini de okudum. Mustafa Kemal'in yaşadığı zorlukları anlatacağını düşünerek ve çok övgü aldığı için heyecanla başladım. İlk yüz elli sayfa Yahudilerin dini Musevilik övülmüştü. Çok sıkıldım. Birkaç kitap okuma sayfasında bunu paylaştığımda bitirmemi tavsiye ettiler. Bitirdim. Benim eleştirim belki hoşunuza gitmeyebilir. Fakat aşk sahneleri Selim ve Ülkü karakterinin çok uzatılmıştı. Ayrıca Sümerlerle ilgili verilen bilgiler bana çok enteresan gelmedi. Biraz tarihi bilgisi olan herkes bunu bilir. Bir İngiliz Casusunun İtiraflarından alıntı yapmış. Ben o kitabın tamamını da okuduğum için yapmaya çalıştığını çok anlamlandıramadım. Vahhabi mezhebini kalkıp tüm İslam dinine inanan kişilerin sanki bu şekilde dine yönlendirilmiş gibi algı oluşturmaya çalışması da oldukça enteresan geldi. Ayrıca İslam dininde kedi ve köpeklerin dinen eve sokulmaması gerektiği gibi oldukça yanlış bir algıyı herkesin bu şekilde inandığı varsayımı da ilginçti. İslami bilgileri olan herkes bilir ki kedi eve giremez diye bir şey yoktur. Köpekte evde değil bahçede beslenir, sevilir. İslam mezheplerinden sadece Şafiler köpekleri haram sayarlar ve dokunmazlar. Keşke Museviliği araştırdığı kadar bunu da araştırsa iyi olurmuş. Bu şekilde yanlış bir bilgiyi düzeltmeye çalışması çok enteresandı. Bunun yanlışlığına vurgu yapıyor ama zaten bilgi doğru değil. Her neyse, kitap tarih okumayanlar için bilgiler içermekte. Fakat tabi ki yazarın hayaliyle birleşmekte. Kurgu nihayetinde. Kurgu bile olsa fantastik değilse, ütopik değilse ve kesin bilgi veriliyorsa bence ciddi bir araştırmak gerekir diye düşünüyorum. Ayrıca en büyük eleştirim Mustafa Kemal'in o dönemde yaptığı mücadeleyi daha çok kurgulasaydı. Bir de yazarın olmazsa olmazları aşırı cinsellik, eş cinsellik gibi temalar. Eş cinselliğe bakış açısı hoşuma gitti. Bunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Ülkemizden ziyade genel olarak yabancı kültürlerin etkisini kitabında harmanlamış. Tamamen kurgu etrafında tarihi varsayımlar yapılmış. Milli eğitim ve Marsall yardımları oldukça dikkat çekiciydi. Kendisini zorlamasa daha iyi yazabilir diye düşünüyorum. Kitap uzun olsun diye mi yazılmış bilmiyorum bazı yerler çok kendini tekrar ettiği için sıkıcıydı.