Muhteşem Gatsby İncelemesi
2019 124. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2019 23:29
1920'ler Amerika'sına hoşgeldiniz azizim! Lütfen kendimi tanıtmama izin veriniz. Benim adım James Gatz; ya da Amerikan eşrafının ve medyasının bildiği şekliyle Jay Gatsby. New York şehrinin Long Island adlı meşhur zenginlerin yaşadığı bir semtte oturuyorum. İşte tam şurada da geniş bahçeli, kocaman havuzlu, içinde yüzlerce uşak çalışan, garajında onlarca araba bulunan... Hayır dostum, hayır. Ben orada oturmuyorum. Şu an baktığın East Egg yakasında Bay Tom Buchanan'lar oturur; ve inan bana felaket zenginlerdir azizim. Ben ise West Egg'de otururum. Hisse senedi ve tahvil satma gibi işlerle uğraşan sonradan zengin olanlar yaşar bu yakada. Oturduğum ev bir saray yavrusudur ve hatta bir şatodan farksızdır. Haftada bir gece büyük bir parti veririm. Birkaç özel davetli dışında, herkese ücretsizsizdir. Evet azizim, tamamen ücretsizdir. Uşaklarım, aşçılarım, müzisyenlerim ve dansçılarım emrinize amadedir. İstediğiniz kadar yiyip içebilirsiniz. Bunun dışında, viskini yudumlayıp güzel bir kızla sohbet ederken, kim bilir, yanından bir milletvekili, Hollywood artisti veya yönetmeni ya da milyoner bir iş adamı geçerse sakın şaşırma azizim; çünkü hepsi partilerimin müdavimleridir. Bu partilerde herkes dedikodumu yapar. Gazeteler ise benim haberlerim ile doludur. Geçmişim ve nasıl bu kadar zengin olduğum hakkında o kadar çok budalaca komplo teorileri üretilir ki, gülmekten altına kaçırabilirsin azizim. Neler yok ki: Kaiser Wilhelm'in kuzeni olduğumu, vaktiyle birini öldürdüğümü, savaşta Almanlar hesabına casusluk yaptığımı, içki kaçakçısı olduğumu, Oxford'a gittiğimi, eczane dükkanlarımın falan olduğunu yazıp çizerler. Hatta birisine göre, Kanada'ya kaçak içki sevk etmek için yer altından boru hattı döşemişim. Bu zırvalıklara inanabiliyor musun azizim? Bay Tom Buchanan'dan bahsetmiş miydim dostum? Kendisi eski bir polo oyuncusudur; ayrıca yakışıklı, kaslı ve zengindir de. Beyaz ırkın üstün olduğunu düşünen bir kontol manyağıdır kendisi. East Egg'de o baktığın meşhur malikanede eşi Daisy Buchanan ile yaşar. Daisy... Bir yavru kedinin hayattan endişesi ne kadar azsa, onun da o kadar azdır azizim. Daisy, devamlı, sanki bir televizyon şovundaymış gibi yaşar. Rol yaparmış gibi, hayata bir filmmiş gibi davranır. Daisy uzaktan Nick Caraway'in kuzenidir bu arada. Bir de yakın arkadaşı Jordan Baker vardır tabii. Golf oynar ve sürekli turnuvalardan eklenmesiyle meşhurdur. Çok hoş bir kızdır azizim fakat şu sıralar değerli dostum ve West Egg'den yan komşum olan Nick Caraway ile işi pişirmektedir. Nick, sizi temin ederim ki azizim, hayatınızda takılmak isteyeceğiniz yegane insanlardan biridir. Genç, yakışıklı, eğitimli, Orta Batı'dan Wall Street'e borsa ve hisse senedi alanında çalışmak için gelen fevkalade bir heriftir. Caz Çağı'na hoşgeldiniz azizim! Burada parti, dans, müzik, yemek, içki, lüks otomobiller, lüks giysiler ve takılar ve de dahası eksik olmaz. Tabii bunların bir bedeli de olacaktır. Aşk, şehvet, ihtiras, aldatma, yolsuzluk, hayal ve kalp kırıkları. Fakat her şeye rağmen, size yemin ederim ki bize katılırsanız çok mutlu oluruz azizim. Sizinle tanışmak büyük bir şerefti. Bir arzunuz olursa buyrun, kartımı alın. Adresim ve telefon numaram buradadır. İstediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Bir dahaki partiye kadar, sağlıcakla kalınız azizim! Mr. Jay Gatsby (JG) New York, Long Island F. Scott Fitzgerald Muhteşem Gatsby
Muhteşem GatsbyF. Scott Fitzgerald · İletişim Yayınları · 201426,9bin okunma