2019 15. kitabı
Ateşten Gömlek kurtuluş savaşını anlatan romanlarımızın ilki... Kitabı ilk açtığımızda Halide Eip'in Yakup Kadriye açık mektup karşımıza çıkıyor. Kitabın adını ödünç vermesini ve milli mücadeleden dolayı bir teşekkür mektubu bu açık mektup. Asıl konuya girişimiz ise Justin? D Slainger'in Çavdar Tarlasında Çocuklar'ı anımsatıyor. David Copperfield'ınki gibi bir kendini tanıtma ve kitap hakkında birkaç bilgi vererek başlıyor.Anı gibi yazılan bu roman aslında bir anı değil bir kurgu ve bu kurguyu beyninde bir kurşun bulunan Peyami anlatıyor bizlere. Kitapta Peyami bu anıları beynindeki kurşun yüzünden hayal ederek yazdığı söyleniyor ama kim bilir belki gerçek bize hayal deniyor. Ayşe'nin bitmez tükenmez milli mücadele aşkı, İhsan'In Ayşe'ye olan aşkı ve tüm bu yaşanılanları kendi hayatıyla birlikte anlatan Peyami bunları hayal etmediler yaşadı kim bilebilir. Peyami bu anıları anlatırken bize o dönemde detaylarıyla anlatmaktan hiç kaçınmamış. Kısacası Halide Edip'in bu romanı kesinlikle okumalısınız. Buradan sonraki spoiler içerir ! Ben en çok Peyami'nin nereye gömüldüğünü merak ettim sonunda olmayan Ayşe ve İhsan'In ayaklarının altına gömülmeyi vasiyet eden Peyami nereye gömüldü?
Ateşten GömlekHalide Edib Adıvar · Can Yayınları · 202530,3bin okunma