2019 19. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2019 17:13
Türk Edebiyatında adını sıkça bahsettiren Mahmut Makal ile bu kitap sayesinde tanışana kadar ne kadar güzel bir tasvir yazarı olduğu kanaatine varamamıştım doğrusu. Köy yaşamını kaleme ustaca döken bir isim olduğu konusunda kefil olup bu kitabı referans gösterebilirim. Dil ve üslup için zaten bir lafım yok, bu yayın evinden de çok memnun kaldım bu hususta. Ayrıca kitabı daha çok hevesle okumanızı sağlayacak usta merhum fotoğraf sanatçımız Ara Güler'in köy yaşamına dair çektiği fotoğrafları da içine alması yayının iyi bir iş başardığını kanıtladı bana zannımca. Şunu da eklemeden geçemeyeceğim. Yazar Aksaraylı. Memleketlim. Memleket bir bütün yani Rizelisi, Urfalısı, Persi, Kürdü, Çukurovalısı yoktur bu işin. Fakat ben de bir Aksaraylı olarak şehrimden böyle yeteneklerin çıkmasına gururlandım. Yazarın hayatını az da olsa araştırma şerefine nail olarak yeteneğinin keşfinde köy enstitülerinin büyük önemine şahit olduğum şu satırları sizlerle de paylaşmak isterim:  " Makal'ın okul çağı yaklaşırken iyi bir rastlantı ile köyüne okul yapılmış ve 1937'de okula başlamıştır. O yıllar, Türkiye'de eğitim seferberliğinin başladığı yıllardır. Bu seferberliğin ilk kolu da köy enstitüleridir.
Bizim KöyMahmut Makal · Literatür Yayıncılık Dağıtım · 20241,565 okunma