2019 245. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2019 16:32
Merhaba sevgili okur, ••• Mahpus, Kayıp Zamanın İzinde serisinin en sevdiğim kitabı oldu. Muazzam bir edebi metin. Hemen hemen her sayfada altını çizildiğim satırlar mevcut. Bu eserde ilk dört kitabı sabırla okumuş olmamın ekmeğini yedim.Adeta kitap bitmesin istedim. On günlük okuma macerası oldukça uzun bir süre ancak Mahpus için değer diye düşünüyorum.Hiçbir satırı kaçırmak istemezdim çünkü.Bu kitapta da diğerleri gibi betimleme ve benzetmeler yoğunluktadır. Ayrıca harika ötesi bir kitap ismi değil mi? Sadece Mahpus ismi için bile bu kitaptan bahsetmeye değer.Fonetik olarak da kulağı dolduran bir kelime. ••• En ilginç bulduğum kısımlar: Öncelikle ilk dört kitap boyunca söylenmeyen anlatıcının ismini beklemediğim bir anda görmüş olmak ve Dostoyevski’nin kalemi hakkındaki fikirler ve tespitler okumak oldu.Eğer Karamazov Kardeşler’i okumadıysanız mutlaka bu kitaptan önce okuyunuz çünkü kitap içerisinde çok önemli bölümleri hakkında bilgiler yer alıyor. ••• En sevmediğim kısım, sosyetede yer alan eşcinsel ilişkilerin dedikoduları oldu. Gereksiz yere uzatılmış olduğunu düşündürdü. Kitabın konusu itibarı ile bu şekilde ilerliyor ancak bu kısımlar beni biraz sıktı. ••• Yine ve hâlâ en sevdiğim karakter Farançois ve o şaşkın halleri. ••• Mahpus seriden bağımsız olarak da okunabilir ama seri şeklinde okumak her şeyi kafanızda daha sağlam temellere oturtacaktır.Kitabı okumak için bilgi birikimi ve yaşanmışlığın çok önemli faktörler olduğunu düşünüyorum.Çünkü yazarın kalemi çok farklı ve anlaşılması oldukça zor. ••• Tavsiye edilir efenim.️ ••• Alıntılarını tek başına okuduğunuzda pek bir anlamı ifade etmeyebilir ancak kitabı okuduğunuzda ne anlam ifade ettiğini fark edeceksinizdir. Oldukça fazla alıntı yaptım ancak bir kaç tanesini buraya da eklemek istedim. *** Hayat
MahpusMarcel Proust · Yapı Kredi Yayınları · 20231,480 okunma