Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

200 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Kitaptaki naif Sokrates’i okudukça ‘Sokrates’i harcayacaklar Matmazel’ diye söylendim. İlkelerinden canı uğruna bile vazgeçmeyen bir filozofun son zamanlarını yazmış sevgili Platon. -Teşekkürler Platon! :)- Platon’un kitapta hiç kendi adını geçirmemesi ise mütevazılığına hayran bıraktırıyor. Kitap genel olarak, Sokrates'in öğrencileri ile arasında geçen ruh, din ve yasalar ile ilgili diyaloglarından oluşuyor. Kitabın dili ise şaşırtacak derecede basit. Sokrates gibi şahfilozof bir insanın fikirlerini anlıyor gibi olmak bile okuyanı mutlu edecektir. Kitabın sonunda şunu düşündüm: Acaba, dünyanın herhangi bir coğrafyasında, herhangi bir zamanda ahmak olmayan bir çoğunluk olmuş mudur?
Sokrates'in Savunması
Sokrates'in SavunmasıPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202353,1bin okunma
·
174 görüntüleme
Gülcan Coşkun okurunun profil resmi
Düzenin değişmesini isteyen çoğunluk kadar varolan düzenin iyi kötü bir parçası olmayı kanıksamış ciddi çoğunluk var..Bana her zaman hem hayranlık uyandırıcı hem de bunun sonucunu nasıl göremediler deyip zekalarına aynı oranda şüphe ile yaklaştığım tarihi karakterler var,Kösem Sultan... 30 yıl Topkapı sarayından sadece Osmanlıyı değil dünyayı yöneten bir valide..Oğullar devlet nizamı için birbirini öldürmesin kan akmasın diye ekber ve erşed sistemini eşi I.Ahmed’i etkileyerek yasa haline getirilmesine hizmet ediyor ama ne entrikalar ne entrikalar ,ne acı şehzade delirmeleri ,saçma davranışlarına yol açıyor daha da kötü oluyor yönetim.. Sokrates’i Şeyh Bedreddin’e benzetirim ben.Mina Urganın kitabından sahnelenmiş Sokrat Savunmasını sahnede temsilini izlerken daha iyi anlamıştım bunu..Çalıştığım lisede de duvarda zehri içerken Sokratın canlandırıldığı tabloya 6 yıl öğretmenler odasında bilinç düzeyinde de bilinç altında da bakarken düşünmüştüm zaman zaman hep.. Şeyh Bedrettin yakalanıp kendisini yargılayan mahkeme de yaptığı savunma ile âlimlerin hüküm vermede yetersiz kaldığı noktada düzeni değiştiremeyeceğini anlayıp benim yüzümden daha fazla kan akması hak değildir ve o kanların akmasından ben de mesulüm diyerek idam cezasını kendisi öneriyor .. Sokrates de insanlar ahmak kalmak istediği sürece düzeni değiştiremiyeceğini anlayıp kaçırılması teklif edildiği halde zehri içmeyi kabul ediyor.. Sanırım bir nokta var bazı girişimci ruhlar yanlış topluluklarda çıkışlarını sergiliyorlar..Onların kaderi ,ya öngöremiyorlar sonlarını ya da herseye rağmen kendilerini yaşamanın zevkinden geri kalmamak için sonuna kadar gidiyorlar.Değiştirmeye çalıştıkları AHMAK KALMAKTAN MEMNUN TOPLULUKLAR bunlar.. Sonraki nesillere fikirleri ile ilham vermek ,değişimi gerçekleştirecek kuşakların girişimci ruhlarının fikir dünyasına hizmet ediyorlar belki kendileri bilinç düzeyinde o zaman bunun farkındalar da.. İyilik ve güzelliğin de hakedildiğine inananlardanım,yapılan güzel fikir ve işler kaliteli topluluklarda anlam buluyor.. Sokratesin ruhuna bir El Fatiha!☺️ Beni düşündürdü ise güzel incelemedir ☺️👏🏻
Hacı Seydaoğlu okurunun profil resmi
İnceleme demeye bin şahit yorumumdan daha değerli ve içerikli bir yorum ekleyerek, beni gene şaşırttınız. :) Bu güzel katkınız için çok teşekkür ederim. :)
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.