yerlatından notlar. dostoyevski
2020 1. kitabı
Merhaba, bu benim ilk yorumum. Bu kitap hakkında ne yazsak eksik kalır. Beni etkileyen kısmı ile başlamak isterim. bazen insanlarda oluşan bir istek olur; okuduğu kitapta geçen kelimeleri/konuşmaları sosyal hayatında kullanma isteği; sosyal hayatımızdaki diyalogların yönünü bu yöne çevirip sırf yeni öğrendiğimiz kelimeleri kullanmak için bir zemin hazırlarız. Edebi yönden zengin olduğumuzu varsayıp, çevremizden takdir edilme ihtiyacı hissederiz. Ve ya kendi kendimize zihnimizde bir dünya oluşturur yeni cümleler ile süslü aristokrat diyaloglar kurarız. dostoyevski bu ve bunun gibi, sohbetlerde, itiraflarda dile gelmeyen, insanın nevrozlarını tüm kılcallarıyla o kadar güzel o kadar okunur anlatıyor ki.. düşünme ve yazma yeteneği karşısında hiçlik duygusuna kapılıyorum. yeraltından notlar; dostoyevski'nin diğer kitaplarına göre bambaşka bir boyutta. davranış bozukluğu ve yaşamda tutku ile yer alma yetersizliği ancak bu kadar ustaca anlatılabilir. İçinde o kadar çok aforizma mevcut ki kitabı okuduktan sonra tekrar okudum biliyorum ki tekrar tekrar okusam yine kaçırdığım üzerine düşünmediğim bölümler ile karşılaşacağım. Eğer kitaba yapılan yorumlar üzerinden değerlendirip başlayacak olanlar var ise zaman geçirmeden okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. ve yorumumu beni etkileyen bir alıntı ile noktalamak istiyorum. çünkü biz hayat ile bağlantımızı kaybetmiş insanlarız. hepimiz sakatız, hepimiz! bağlantılarımız o kadar kopuk ki gerçek hayata karşı tam bir tiksinti duyuyoruz. bu yüzden de bize bunu hatırlatan insanlara kızıyoruz. o kadar ileri gittik ki gerçek hayata bir yük olarak bakıyor ve kitaplarda bulduğumuz yaşamın daha iyi olduğuna inanıyoruz.
Yeraltından NotlarFyodor Dostoyevski · Can Yayınları · 2025159,8bin okunma
Kesinlikle incelemenizde cok haklısinız Insan her okudugunda farklı çıkarimlara ulasabilir cok yönlü ve icerikli bi kitapti herkes okumalı 📚☄