2020 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2020 21:37
Ölümle başlayan ve ölümle biten çok güzel bir eser. Eser, yusuf adında bir çocuğun, anne babasının gözlerinin önünde öldürülmesiyle başlıyor. Cinayeti incelemeye gelen heyetin içinde kaymakamda var. Bu kaymakam Yusuf'u yanına almasıyla hikaye başlıyor. Daha fazla detaya girip spoiler verip incelemeyi okuyanın isteğini kaçırmak istemiyorum. Bu yüzden içerekli ilgili bu kadar bilgi yeter diye düşünüyorum. Eserin bende bıraktığı etkilerden bahsetmeyi daha doğru buluyorum ve sözü uzatmadan konuya girmeye başlayayım. Kitap, toplumsal olaylari zamanın şartlarını gözlerimizin önüne seriyor. Ve şunu diyoruz ozamandan günümüze çok fazla şey değişmemiş. Hatta bana göre eserin hâlâ çok okunanlar arasında olmasında ki etki geçen zamanı çok iyi tasvir etmesinden ve olayların günümüzle paralellik göstermesinden kaynaklanıyor. Saf ve masum olmanin verdiği güçlüğü görüyoruz eserde. İyi ile kötünün savaşını izliyoruz ve herzaman olduğu gibi kötüler bir adım önde oluyor. Paranın icadından beri, evrensel bir sorun olan paranın gücü eserde çok net bir şekilde lanse edilmiş. Zamanın kültürel yapısınıvda öğrenmemize katkı sağlıyor. Kuyucakli Yusuf'un hikayesi, aşina olduğumuz ama görmezden geldiğimiz duygularımızı açığa vuruyor. Temiz yürekli birinin hayatta tutunmasının zorluğunu, paranın sevgi üzerindeki gücünü, insanların çıkarları için onurlarını satmalarını, acıyı, kederi, tükenmişliği izliyoruz Yusuf'un hayatıyla.. Yusuf'un yaşadığı toplumsal baskının boyutunu, içe kapanıklığını ve masum sevgisini okurken duyulanmamak elde değil. Yusuf'la birlikte olayları yaşamak ve zamanın içinde hapsolmak yazarın kalitesini ortaya koyuyor. Kuyucaklı Yusuf ölümle başlayan ve ölümle biten, hayatta kalmanın verdiği zorlukları anlatan, saf ve masum olan birinin toplumda nasıl değer gördüğünü gösteren, kendini bulma yolundaki zorlukları anlatan güzel bir eser. Tek eleştirim Arapça kökenli kelimelerin fazlalığından dolayı eserin olunmasının zorlaşması bu durum hariç anlatımı yalın ve güzel olan bir eser..
Kuyucaklı YusufSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025210,8bin okunma