Gönderi

136 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Rousseau'yu oldum olası sevmişimdir. Kendisi bir filozof olmaktan çok adeta hikaye anlatıcısı gibidir. Herhangi bir filozofun eseri düşünüldüğünde ilk akla gelenlerden biri metnin aşırı yoğunluğu ve ağırlığıdır. Rousseau'da bu durum farklı. Kendisi çok samimi bir dille ifade ettiği düşüncelerini adeta bir keşif süreciymiş gibi anlatır. Okurunu
Toplum Sözleşmesi
Toplum SözleşmesiJean-Jacques Rousseau · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201913,8bin okunma
··
11,2bin görüntüleme
Esther. Sema okurunun profil resmi
Rousseau için bir yerde bir şey okumuştum sanırım bu sitede bir inceme ya da yoruma denk gelmiş olabilirim çocuk eğitimi ile ilgili kitap yazıp 5 çocuğunu yetiştirme yurduna bırakması ile ilgiliydi. Halbuki bilmeyen birisi tarafından bakıldığı zaman aynen bu çelişkiye katılıp onu kötüleyebilirim ancak bunun pişmanlığını da hissetmiştim bir kitabında. Sebepleri kendince mantıklı bu onu sevgi, eğitim noksanı yapmıyor elbette. Genel olarak bakıldığı zaman incelemeniz kitap incelemesi değil Rousseau incelemesi olmuş diyebilirim.:) Kölelik mülkiyet gibi konular insanın doğasından sıyrılmadan bir bütün halinde yaşaması gerekliliği gibi birçok vurguyu siz de özenle vurgulamışsınız emeğinize sağlık.
Nympheutria okurunun profil resmi
Evet ben de tam olarak bu konuya bahsettiğim diğer eserde elimden geldiğince değinmeye çalışacağım. Aslında bu da tamamen insanın yazara kapsamlı olamayan tepkisinden dolayı gerçekleşiyor. Sadece buna mahsus değil, geçmişteki her türlü olayı, dönemi günümüzden bakıp değerlendiriyoruz ama asıl olması gereken şey o dönemin bilgisine, kapsamına erişip, inip sonrasında daha yerinde bir yargıya ulaşmak olmalı. Teşekkür ederim değerli yorumunuz için. :)
Ertuğrul okurunun profil resmi
"Din, anlamı itibariyle hayatı anlamlandıran, hakikatleri açıklama iddiasıyla ortaya çıkan inanç sistemidir. Fakat felsefeyi bir dini ya da aşkın varlığı, yaratıcıyı (nasıl isimlendirirseniz) kanıtlama ya da çürütme adına araç olarak kullanma baştan mantıksal olarak pek akılcı gelmiyor bana." Demişsiniz, evet katılıyorum. Felsefe Tanrı'yı aşamaz, Tanrı'ya ulaşamaz, sadece somut kaynaklarla tanımını yapabilir.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.