Bilgelik Kitabı, yazar Tolstoy tarafından derlenmiş doğu felsefesi başta olmak üzere birçok felsefi akımdan ayrıca İncil ve Tevrat'tan; az da olsa Kur'an'dan alıntı içermektedir. Aylara göre ayrılmış olan bu kitap Tolstoy'un 50 yaşından sonra yazdığı bir kitaptır. 50 yaşını özellikle belirtmemin sebebi Tolstoy'un kendisinin de belirttiği gibi "Hayvansal bir yaşam sürdüğü" düşüncesindendir. Tolstoy, 50 yaşının öncesini "boş geçen yıllar" olarak nitelendirmekteydi ve bunun sebebinin eksiklik duyduğu tanrı olduğuna inanırdı.Bu sebeple dini araştırmalar yapmaya karar verdi. Bu kitabı o sıralar yazdığını düşünüyorum.
Bu kitabı okurken düşüncelerinizde az veya çok bir değişiklik olacağına inanıyorum. Bende öyle oldu. Bazı alıntılar gerçekten insana dokunabiliyor ve hayret uyandırıyor. Doğu felsefesi diyince akla gelen Konfüçyüs ve Lao Tzu'nun bilgece sözleri insana olaylara karşı çok farklı pencerelerden bakmayı öğretiyor. Bu kitabı özellikle kendinizle iç içe olduğunuz bir ortamda okumanızı öneririm. Kafanız karışık veya çöküntü içerisindeyseniz bu kitabın size çok yardımı dokunacağına eminim.