2018 10. kitabı
Tren İstasyonları, havaalanları, dolmuş durakları... Birçok insana ve onların hikayelerine ev sahipliği yapan bu mekanlar, bulunduğu konumda ne çok hareketlidir değil mi? Ayrılık, kavuşma gibi bir çok güçlü duygulara şahitlik ederler. Bazen sevdiğimizi bize kavuşturacak bir otobüsü bazen de yeni bir hayata adım atmamızı sağlayan trenin istasyona varmasını, hayallerimize doğru uçan uçağının piste inmesini bekleriz. İşte bu kitapta birbirinden güzel on farklı kalem aynı mekanda yani görkemli bir tren garında geçmekte olan on farklı hikaye ile yüreklerimize dokunur. "Kalbimde bir kıpırtı hissettim. Sanki bahçende çok güzel bir kelebek bulmuşsun da üç saniye içinde uçup gideceğini biliyormuşsun gibi." Kapağında Kristin Hannah ve Sarah Jio’yu görmemle merakla aldığım bu kitap tüm dünyada kitapları çoksatan listelerinde yer alan on yazarın Grand Central Terminal’inde geçen hikayelerini ele alıyor. II. Dünya Savaşı sonrası insanların hayatlarına devam etme mücadelelerini ve savaşın geride bıraktığı umutlarına sahip çıkma çabalarını yazarların etkileyici kaleminden hissetmek mümkün. "10 kadın yazar, 10 öykü, 1 terminal. Değişen dünya, düzen ve insanlar... İkinci Dünya Savaşı sonrasını anlatan, yüreğinize dokunacak farklı yazarların elinden çıkmış bu on öyküde, birbirine teğet geçen hayatları keşfettikçe yazarların uyumundan ve ustalığından etkileneceksiniz." Kitap konu ve zaman dilimi olarak II. Dünya Savaşı’nı ele alsa da bize savaş meydanlarını değil en az cephelerdeki askerler kadar savaşa göğüs geren kadınları anlatıp tanımamıza yardımcı oluyor. Savaşın geride bıraktıkları ile hayatı devam ettirme mücadelelerini, kayıp giden hayatlar karşısında yeni adımlarını görüyoruz. Bu güçlü kadınlar bombanın yaraladığı topraklara umut ve sevgi ekiyorlar. Savaşa dair kitaplar okuyup, filmler izledim fakat dediğim gibi bu kitap savaş meydanlarını değil, o meydanlar kadar önem taşıyan kadınlar cephesini bize gösteriyor. Kitap konusu ile yüreğime dokunup, etkileyici satırlarıyla güçlü duygular hissettirdi. Hatta farklı tarzı ile bir çok yazarı içinde bulunduran bu kitap okumadığım yazarların kalemleri ile tanışma fırsatını verdi. Kitabı okurken adı geçen müziklere şans verin ve bir de Mehmet Çoşkundeniz’in tavsiyesi ile Dvořàk’ın ‘Yeni Dünya Senfonisi’i eşliğinde okuyun derim.
Yitik Kalpler İstasyonuKristin Hannah · Pena Yayınları · 20161,622 okunma